"Almanya"

Eşi Doğumdayken Sığınmacı Babaya Sınır Dışı İşlemi 

Almanya’da iltica statüsü onaylanmamış mültecilere yönelik sınırdışı işlemleri tepki çekiyor. En son Thüringen Eyaleti’nde bir sığınmacı, doğum yapmakta olan eşinin yanından alınarak sınır dışı edilmeye çalışıldı.

Almanya’da göç ve göçmenlere dair haber portalı Migazin’in haberine göre Thüringen eyaletinde 10 Ekim 2018 gecesi sığınmacı politikası tartışmalarına damga vuran bir olay yaşandı. Haberde ismi Samuel olarak değiştirilen bir sığınmacı, eşi doğum sancıları içinde doğumhanedeyken sınır dışı edilmek üzere polis ve Yabancılar Dairesi çalışanları tarafından hastaneden alındı. Samuel’i sınır dışı etmek için mülteci kampına giden ve onu orada bulamayan 8 üniformalı polis ve bir Yabancılar Dairesi memuru, Samuel’i o sırada Saalfeld Hastanesi’nde doğum yapmakta olan eşinin yanında buldular. Çocuğu dünyaya gelmek üzere olan Samuel, habere göre “aşağılayıcı koşullar altında” alıkonuldu. Plan Fildişi Sahili’nden Almanya’ya sığınan Samuel’in Frankfurt Havalimanı’na götürülmesi, ardından da İtalya’ya sınır dışı edilmesiydi. Fakat sınır dışı işlemi hastanedeki nöbetçi ebeler Gabriele Hampe ve Gabriele Scholz’un protestoları ve engellemeleri neticesinde durduruldu. Hastane yönetimi tarafından yapılan telefon görüşmeleri sonunda da Samuel doğumhaneye geri dönebildi.

“Hastanenin Sınırlarına Saygı Gösterilmedi”

Söz konusu olay, ülkede sınır dışı uygulamalarına dair yeni bir tartışmayı da alevlendirdi. Bununla birlikte aynı eyalette yine bu sene mayıs ayında Nijeryalı bir sığınmacı kadının hastane yatağından sınır dışı işlemleri için alınmasına yönelik girişim doktorların itirazıyla engellenebilmişti. O zaman da söz konusu sığınmacı riskli bir hamilelik nedeniyle hastanede tedavi görüyordu.

Thüringen Yabancılar Dairesi’ne göre ise ailevi durum sınır dışı işlemlerinin engellenmesine mani değil. Samuel’e yönelik işlemlerde ailenin resmî nikahının bulunmadığını ve doğum esnasında sınır dışı prosedürünün planlı bir şekilde gerçekleşmediğini belirten daire, konuyla ilgili herhangi bir özür de beyan etmedi. Aynı şekilde Eyalet İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı da hastane odasından sınır dışı pratiğine karşı sessiz. 

Thüringen Tabipler Odası’ndan Helmut Krause’ye göre söz konusu uygulama, hastanenin sıhhi ve tıbbi alanını ihlal ediyor. “Thüringen’de aynı yıl içerisinde ikinci defa bu sınıra saygı gösterilmemesine anlam veremiyorum. Hastane ve insan haklarına saygı gösterilmesini umuyoruz.” diyen Krause’nin tepkisine eyaletten diğer siyasetçiler ve mülteci aktivistlerinden destek geldi. 

Thüringen Mülteci Konseyinden Ellen Könneker’nın evlilik, aile ve insan haklarının Almanya Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) ve Yabancılar Dairesi tarafından korunması gerektiğini belirtti. Könneker ayrıca BAMF’ye ve eyalet bakanlıklarına bu tür olayların tekrarlanmaması çağrısında bulundu.(bt)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler