"Eğitim"

Fransıza 170, Yabancı Öğrenciye 2 Bin 770 Euro

Fransa, AB dışındaki ülkelerden gelecek yabancı öğrenciler için eğitim ücretlerini 17 kat artırdı. Yeni öğrenim ücretleri, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

© Maxx-Studio @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Fransa’da Başbakan Edouard Philippe, Avrupa Birliği(AB) dışındaki ülkelerden gelecek öğrenciler için eğitim ücretlerinin gelecek yıldan itibaren geçerli olmak üzere artırıldığını duyurdu. Başbakan, daha önce Fransız öğrencilerle aynı olan yabancı öğrenciler için öğrenim ücretlerinin, lisans için 170 Euro’dan 2 bin 770 euroya, yüksek lisans ve doktora ücretlerinin ise 243 eurodan 3 bin 770 euroya yükseltildiğini duyurdu.

“Babası Vergi Veren Fransız Öğrenciyle Aynı Parayı Ödüyorlar”

Üniversitelerin temsilcileriyle görüşen Başbakan Philippe, toplantı sonrası yaptığı açıklamada; yurtdışından gelen bir öğrencinin, ailesi Fransa’da oturan, çalışıp vergisini ödeyen bir Fransız öğrenci ile aynı parayı ödediğini hatırlattı. Bunun adil olmadığını savunan Başbakan, yeni adımla ilk süreçte Fransa’ya gelen yabancı öğrenci sayısında bir azalma olacağını ancak ilerleyen dönemlerde daha başarılı ve yetenekli öğrencilerin bu sayede Fransa’ya yönelmesinin sağlanacağını aktardı. Ayrıca hükümetin yurtdışından başarılı öğrencileri çekmek için başlattığı “Fransayı Seç” projesini de tanıtan Edouard Philippe, 2027 yılında 500 bin yabancı öğrenci sayısının hedeflendiğini duyurdu. Başbakan, Twitter’dan yaptığı açıklamada da stratejilerinin, “Fransız üniversitelerini tercih eden yabancı öğrenci sayısını artırmak ve maddi olarak zor durumdaki başarılı ve hakeden öğrencilere burs imkanı sağlamak” olduğunu açıkladı.

2019’da Başlıyor

Hükümet yetkilileri de yabancı öğrencilerin ülkeye olan ilgisini artırmak için İngilizce verilen ders sayısının  artırılacağını kaydetti. Öte yandan yetkililer, Hollanda ve Birleşik Krallık’taki 8 bin ve 13 bin euroya varan fiyatları örnek gösterdi ve bu fiyatlarla karşılaştırıldığında Fransa’nın yeni eğitim tarifesin dahi oldukça hesaplı olduğunu savundu.

Fransa’da yeni öğrenim ücretleri, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak. Önceden kayıt olanlardan fark alınmayacak, ancak lisansı bitirip yüksek lisansa kayıt olmak isteyen AB dışından gelen yabancı öğrenciler, yeni fiyat tarifesi üzerinden ödeme yapmak zorunda kalacak.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler