"Almanya"

Alman İslam Konferansı’nda Dördüncü Evre Bugün Başlıyor

2006 yılından beri düzenlenen Alman İslam Konferansı devlet ile ülkedeki Müslümanların arasındaki diyalogu sağlamak amacıyla kurulmuştu. Bu yıl dördüncüsü gerçekleşecek olan konferansın ana konuları arasında imam eğitimi ve Müslümanların Almanya’ya aidiyeti bulunuyor.

Alman islam Konferansı @ AA değişiklikler: Perspektif

Almanya’da 2006 yılından beri düzenlenen ve Müslümanlarla devlet arasında bir diyalog platformu olması amaçlanan Alman İslam Konferansı’nın bugün açılış toplantısı yapılıyor. Dördüncüsü gerçekleştirilen Alman İslam Konferansı’na İslami cemaatlerin yanı sıra ilahiyatçılar ve bilim adamları da davet edildi. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Frankfurter Allgemein gazetesi için yazdığı bir makalede İslami cemaatleri Alman anayasal din hukuku kapsamında devletle işbirliği içinde olacak şekilde organize olmaya çağırmıştı. Aynı zamanda Alman Müslümanlarının yabancı etkilerin tesirinde kalmak yerine cemaatlerinin organizesini ve finansmanını kendi ellerine almaları gerektiğini, bunun yanı sıra imam eğitimini de kendi ihtiyaçlarına göre uyarlamaları gerektiğini yazmıştı. 

İçişleri Bakanı olarak Seehofer Alman Müslümanlarını kendi çeşitlilikleriyle destekleyeceklerini, onların Alman ve Müslüman kimliklerini güçlendirmelerine ve vatanları olan Almanya ile özdeşleşmelerine destek olacaklarını açıkladı. Konferansın bu seneki sloganı ve amacı “Almanya’dan ve Almanya için bir İslam” olarak belirtiliyor.

Alman islam Konferansı

Konferansın açılış konuşmasını Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer yaptı.

Alman İslam Konseyi Başkanı Kesici: “Konuşmalı ve Tartışmalıyız”

Alman İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici ise açıklamasında, kendilerinin de Almanya’da görev yapacak imamların Almanya’da eğitilmesini arzu ettiğini belirtti. Alman İslam Konseyi ve ona bağlı derneklerin yıllardır bu yönde kurumsal adımlar attıklarından ve imam eğitimi verdiğinden bahseden Kesici, anayasaya göre devletin bu konudaki manevra alanının dar sınırlara sahip olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. “İmam eğitimi dinî kuruluşların meselesi ve öyle de kalacak” diyen Kesici aynı zamanda Alman İslam Konferansı’nın İslam’ı Almanya’da yerelleştirmek için bir şans olduğundan da bahsetti. Ulusal kimliğe dayanan bir İslam kurmak istemenin ne kadar mantıklı olduğu hususunda sorularının da mevcut olduğunu belirten Kesici sözlerine şöyle devam etti: “Müslümanlar yönelimlerini kendi ulusal kimliklerine göre değil kendi inanç esaslarına göre belirliyor. Konuşmaya ihtiyaç var. Tartışmalıyız. Gelecekte Müslümanlar ve İslam hakkında nasıl konuşulacağını, hangi yolu izleyeceğimizi müzakere etmeliyiz.”

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi: “Camiler Sorun Değil, Çözümün Bir Parçası”

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ise imam eğitimi ile ilgili konulara değindi. “İmam eğitiminin nasıl organize ve finanse edileceğinin belirlenmesi gerek” diyen Mazyek, bunun için üniversitelerin ve enstitülerin rol oynadığını ifade etti. Mazyek aynı zamanda İslami cemaatlere bağlı olarak çalışmalarını sürdüren cami cemiyetlerinin bir sorun olarak algılanmaması gerektiğini, onların çözümün bir parçası olduğunu belirtti. 

Alman İslam Konferansı Nedir?

Alman İslam Konferansı, 2006 yılında federal hükümet ile ülkedeki Müslümanların diyaloğunu sağlamak amacıyla kurulan bir iletişim platformu. Dönemin Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble tarafından başlatılan konferansın ilk döneminde ağırlıklı olarak Müslümanlara dair potansiyel tehdit algısından hareketle İslamcılık ve radikalliği/aşırılığı önleyici tedbirler ele alınmıştı. İkinci döneminde ise üniversitelerde ilahiyat fakültelerinin kurulması ve okullarda din dersi verilmesi konuları görüşülmüştü. Konferansın üçüncü dönemde ilk iki dönem konularından farklı olarak Almanya’daki Müslümanların günlük ihtiyaçlarını ele almak üzere “İslam ve Sosyal Hizmetler” konusu işlenmişti. Dördüncü ve yeni dönemde ise Müslümanların Almanya’ya aidiyeti ve imam eğitimi konularının görüşülmesi bekleniyor. (fa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler