'ARAKAN'

UNHCR’dan Hindistan’ın Rohingya Müslümanları Kararına Tepki

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği, Hindistan’ın bir grup Arakanlı Müslümanı sınır dışı etme kararının üzüntüyle takip edildiğini açıkladı.

8 Ocak 2019 admin
Arakan Mülteci Kampı, Bangladeş © Hafiz Johari@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), Hindistan’ın bir grup Arakanlı Müslümanı sınır dışı etmesi ile ilgili açıklama yaptı. UNHCR’den yapılan açıklamada durumun üzüntüyle takip edildiği kaydedildi.

Hindistan’ın üç erkek ve iki kadın Arakanlı Müslümanı sınır dışı etmesinin yankıları sürüyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) internet sitesinden yapılan açıklamada, Hindistan’ın Rohingya mültecilerini geri göndermesinden duyulan üzüntü belirtildi. Hindistan’ın son 3 ayda ikinci kez böyle bir karar uyguladığının hatırlatıldığı açıklamada, geri gönderilen mültecilerin UNHCR’a kayıtlı olduğuna dikkat çekildi.

Komiserlik ayrıca, tekrar edilen taleplere rağmen Hindistan makamlarından konu ile ilgili kendilerine gelen herhangi bir açıklama olmadığını da bildirirken, mültecilerin koşullarının tespiti ve geri dönme kararlarının gönüllüğünü değerlendirmek için bu kişilere yapılacak erişim talepleriyle ilgili de aynı makamlardan bir yanıt alınamadığı ifade edildi. Hindistan’ın geri gönderilmeleri için gerekli şartlar sağlanmamasına rağmen Ekim 2018’de 7 Arakanlı mülteciyi Myanmar’a iade etmesi de yapılan açıklamada yer aldı. 

Ne Olmuştu?

Hindistan yasa dışı yollarla ülkeye girdiklerini tespit ettiğini söylediği 5 Arakanlı Müslümanı gerekli şartlar uygun olmamasına ve tepkilere rağmen ülkelerine geri gönderme kararı aldı. 3’ü erkek 2’si kadın olan bu grup, UNHCR’a kayıtlı olmasına rağmen 2014 senesinden bu yana gözaltında tutuluyordu. Hindistan’da UNHCR’a kayıtlı değişik yerlerde bulunan yaklaşık 18.000 bin Rohingya mültecisi ve sığınmacısı bulunuyor. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler