'ALMANYA'

Alman Sağlık Sigortalarının Türkiye’de Geçerli Olma Süresi Değişti

Almanya'da sigorta kurumlarının, Türkiye'de sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen Türklere verdikleri T/A 11 belgesindeki 6 haftalık sınır kaldırıldı.

Almanya’da yaşayan Türklerin Türkiye’de geçici olarak bulundukları sürede sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için Almanya sigorta kurumlarından aldıkları T/A 11 belgesinin süresi geçen yıl 6 hafta ile sınırlandırılmıştı. Özellikle Türkiye’de 6 haftadan daha uzun kalan emeklilerin hastane hizmetlerinden yararlanmaları önünde sıkıntı oluşturan bu sorun, Türkiye-Almanya İrtibat Kurumları arasında yapılan yeni bir protokolle sonlandırıldı. 1 Ocak 2019’da itibaren geçerli olan yeni protokolle Türkiye’deki geçici ikamet esnasında Alman kurumlarınca verilen T/A 11 belgesi Türkiye’ye giriş tarihine göre 183 gün için geçerli olacak.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da yaptığı açıklamada, 6 haftalık süre kısıtlaması nedeniyle Türkiye’de daha uzun kalan vatandaşların sağlık hizmetlerinden sigortalı olarak faydalanamama sorununu yaşadıklarını söyledi. İmzalanan yeni bir protokolle bu sorunun aşıldığına dikkat çekti.

Kesintili 270 Gün Şartı, Kesintisiz 183 Gün Olarak Değiştirildi

Yeni düzenleme ile ilgili de bilgi veren Yeneroğlu, “Geçmişte sigortalı bir kişiyle ilgili daimi ikamet tespiti yapılırken başvuru tarihinden itibaren son bir yıl içinde kesintili olarak 270 gün boyunca Türkiye’de bulunmuş olan bir kişi, Türkiye’de ikamet ediyor olarak kabul ediliyordu. Yeni düzenleme ile bu kural kaldırıldı. 1 Ocak 2019 itibarıyla kesintisiz olarak 183 gün boyunca Türkiye’de bulunan bir kişinin ikamet yeri Türkiye olarak kabul edilecektir.”dedi. Bu doğrultuda Alman kurumlarınca geçmişte 6 hafta süreliğine verilen T/A 11 belgesinin de Türkiye’ye giriş tarihine göre 183 gün için tahsis edileceğini aktardı. 183 günlük sürenin tespitinde de Emniyet Genel Müdürlüğü Programı (EGMP) ya da pasaport kayıtları üzerinden takip edilebilen yurda giriş tarihi esas alınacağını duyurdu.(fk)

    Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
    Yorum adedi#0

    *Tüm alanları doldurunuz

    Son Yüklenenler