'Eyalet Seçimleri'

Hollanda’da Göçmen Partiler Eyalet Seçimlerine Hazırlanıyor

Hollanda’da halk, eyalet meclislerinin yeni üyelerini belirlemek için 20 Mart tarihinde sandık başına gidecek. Yapılacak olan seçimler ile 12 eyalette dört yıl boyunca eyalet meclislerinde görev alacak üyeler belirlenecek. 

© andriano.cz@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Hollanda‘da vatandaşlar, 20 Mart’da eyalet meclislerinde görev alacak üyeleri belirlemek için sandık başına gidecek. Tam 12 eyalette seçimlere katılabilecek olan 12 siyasi parti arasında 2014 yılında göçmen kökenliler tarafından kurulan DENK partisi de var. Eyalet seçimlerine ilk defa katılacak olan DENK partisinin aday listelerinde ülke genelinde yer alan toplam 144 isim bulunuyor. 

DENK partisi, 2014 yılında partinin entegrasyon politikaları hakkındaki görüşleri ile hemfikir olmadıkları için İşçi Partisinden (PvdA) ihraç edilen milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk tarafından 2015 yılında kurulmuştu. 2017 yılında gerçekleşen genel seçimlerde parti, Temsilciler Meclisinde 3 sandalye kazanmıştı. DENK partisi 2018 yılında yerel seçimlere de katılarak 13 belediye meclisine girmeyi başarmıştır. Parti 23 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine de katılacaktır.

NIDA Partisi Güney Hollanda ve Kuzey Hollanda’da Seçimlere Katılacak

Müslümanlar tarafından kurulmuş olan Rotterdam’daki NIDA partisi ise sadece Güney Hollanda ve Kuzey Hollanda eyaletlerinde seçimlere katılacak. NIDA partisinin aday listesinde ise toplam 19 isim yer alıyor.

Ülke genelinde toplam 570 üyeye sahip olan eyalet meclisleri, eyalet yönetimlerini kontrol etmekle sorumludur. Eyalet yönetimindeki üyeler, eyalet meclisleri tarafından belirleniyor. Yönetimlerin ve eyalet meclislerinin başında 6 yıllık bir süre ile Hollanda hükümeti tarafından atanan valiler görev almaktadır.

Seçimler Hollanda Hükümetinin Geleceği İçin Büyük Önem Taşıyor

Hollanda Parlamentosunun üst kanadını oluşturan Senato’nun üyeleri, eyalet meclisleri tarafından belirlendiği için, seçimler Hollanda hükümetinin geleceği için büyük önem taşıyor. 75 sandalyeden oluşan Senato, parlamentonun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisinden geçen yasaları onaylama yetkisine sahip. Yasaların Senatodaki çoğunluk tarafından onaylanmaması durumunda ilgili yasa tasarılarına dair yasama süreci ise tamamlanamıyor.

Sadece eyalet meclisinde yer alan üyelerin Senato adaylarını seçebildiği Senato seçimleri, eyalet seçimlerinden 2 ay sonra 27 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Şu an koalisyonda yer alan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokrat Parti (CDA), Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Birliği’nin (CU) 27 Mayıs’taki seçimlerde Senatoda yeterli çoğunluğu sağlayamaması halinde ülkede erken genel seçim tartışmalarının gündeme gelebileceği kaydediliyor. Söz konusu durum, hükümet partilerinin şu an Senato’da 38 sandalye ile çoğunluğu sadece bir sandalye ile sağlayabildiklerinden dolayı olası bir durum olarak değerlendiriliyor.(hh)   

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler