'Avusturya'

Türk Bebeğe Irkçı Hakarete Hapis Cezası

Avusturya’da bir kişi Türk çiftin yeni doğan bebeği ile ilgili yaptığı İslam düşmanlığı içeren kışkırtıcı yorumu nedeniyle mahkum oldu. 

Avusturya‘da 65 yaşındaki emekli bir şahıs hakkında Viyana’nın 2018 yılında doğan ilk bebeğine Facebook’ta yaptığı kışkırtıcı yorum nedeniyle açılan dava sonuçlandı. Viyana Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada “Müslümanları seviyorum. Müslümanlarla beraber yaşıyorum. Müslümanlara hiç hakaret etmedim.” diyerek kendini savunan ve sadece “bir aptallık” yaptığını belirten sanık 6 ay tecilli hapis cezasına çarptırıldı. Sanık bebeğin fotoğrafı altına “Her Avusturyalı bebeğe karşılık 6 cihatçı Müslüman doğuyor.” yorumunu yapmıştı.

Asel Bebeğe Sosyal Medyada Linçi

Viyana’da 2018 yılının ilk dakikasında Rudolfstiftung hastanesinde dünyaya gelen Naime ve Alper Tamgaç çiftinin ‘Asel’ adı verilen bebeğinin hastane odasında anne ve babasıyla çekilmiş fotoğrafı bir yeni yıl geleneği olarak hastanenin Facebook sayfasında paylaşılmıştı. Ancak paylaşım altına birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından ailenin dinî ve etnik kökenini hedef alan yüzlerce ırkçı yorum yapılmıştı. Annenin başörtülü olması nedeniyle yeni doğan bebek ve ailesi hakkında yapılan nefret içerikli yorumlar arasında “Kadın kanser mi? Neden başörtüsü takıyor?” ve “Sıradaki terörist doğdu” gibi ifadeler yer alıyordu. “Netpeace”, “Caritas” ve “Beratungstelle #GegenHassimNetz” (İnternet üzerinden ırkçılığa karşı danışma bürosu) konuyu yakından takip ettiklerini açıklamıştı.

Caritas’dan Dayanışma Aksiyonu

Caritas Viyana’nın Genel Sekreteri Klaus Schwertner internet ortamındaki nefrete karşı sosyal medyada bir dayanışma aksiyonu organize ederek kullanıcıları Twitter ve Facebook’ta Asel bebek ve ailesini #flowerrain etiketiyle tebrik etmeye çağırmıştı. Bunun üzerine dünyanın her yerinden yapılan binlerce tebrik ve iyi dilek yorumları “Dünyaya hoş geldin” isimli bir kitapta toplandı. Caritas kitabın satışından elde edilen gelirle Viyanalı ihtiyaç sahibi ailelerin destekleneceği açıklamıştı.

2018 Eylül ayında Asel bebeğin annesine başörtülü olduğu gerekçesiyle nefret içerikli yorumlar yapan 48 yaşındaki bir kadın da 9 ay şartlı hapis cezasına çarptırılmıştı.(mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler