“Hollanda’daki Silahlı Saldırı Seçimleri Etkiledi, Aşırı Sağ Kazandı”
Hollanda'da 18 Mart'ta Utrecht şehrinde düzenlenen silahlı saldırının ülkedeki eyalet meclisi seçimlerini etkilediği, bu nedenle aşırı sağın daha çok oy aldığı kaydedildi.
Hollanda‘da 20 Mart’ta yapılan, Senatodaki sandalye sayısının dağılımını büyük ölçüde belirleyen eyalet seçimlerinde en çok oyu seçime ilk kez katılan aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) kazandı. Eyalet meclislerindeki üyelerin oylarıyla belirlenen, 27 Mayıs’ta yapılacak senato seçimlerinde eyalet seçimlerinin sonuçlarına göre, toplam 75 sandalyeden oluşan senatoda Özgürlükler Partisi (PVV) ve FvD ile birlikte aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısı 9’dan 17’ye çıkacak.
PVV’den ayrılarak Müslümanlığı seçen ve ardından Birlik Partisi lideri olan Arnoud Van Doorn, yaptığı açıklamada, geçen hafta Utrecht kentinde gerçekleşen silahlı saldırının ardından siyasetçilerin yaptıkları açıklamalarla halka korku saldıklarını ve eyalet meclisi seçimlerini aşırı sağın kazanmasına sebep olduklarını söyledi. Silahlı saldırının seçimlerden iki gün önce olmasının çoğu kişide kuşku yarattığına dikkati çeken van Doorn, “Siyasilerin açıklamaları ve medyanın yazdıkları abartılıydı. Mecliste ve bakanlıktan yapılan açıklamalar, polisin operasyonu ve medyanın olayı yansıtma şekli panik havasındaydı. Bu durum insanları korkuttu. Korku insanları yanlış yönlendirir. Nitekim bu eyalet meclisi seçimlerini etkiledi ve FvD seçimleri kazandı.” değerlendirmesinde bulundu.
“Yumuşak Görünümünden Dolayı Daha Çok İnsana Hitap Ediyor”
Van Doorn, “FvD lideri Thierry Baudet, PVV lideri Geert Wilders‘ten daha tehlikeli. FvD partisi aynı Avusturya ve Almanya’da olduğu gibi gençlerden oluşan ve daha entelektüel gözüken insanlar. PVV partisinde bulunmayan yüksek tahsilli ve yüksek statüdeki insanlar FvD partisine oy verdi. İki parti arasındaki en büyük fark bu.” ifadesini kullandı.
Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin lideri Marine Le Pen ile Wilders gibi siyasetçilerin “daha asi” göründüğünü belirten van Doorn, “Baudet yumuşak ve güler yüzlü görünümünden dolayı daha çok insana hitap ediyor, fakat verdiği güzel ambalajlanmış mesaj aslında Wilders’in mesajından daha sert. Wilders ile hiçbir siyasi parti beraber çalışmak istemiyor fakat Baudet ülkedeki siyaseti kesinlikle etkileyecek.” yorumunu yaptı. Van Doorn, Wilders’in görevini büyük ölçüde tamamladığını, bu süreçte medyayı ve diğer siyasi partileri etkilediğini ve artık gereksiz hale geldiğini savundu.
“FvD Yüksek Tahsilli Seçmenin Oyunu Alıyor”
Leiden Üniversitesinden Dr. Ineke van der Valk da FvD partisinin seçimlerde başarılı sonuç elde etmesinin beklendiğini fakat daha çok oy olarak galip gelmesinin Utrecht’te düzenlenen saldırıyla bağlantılı olabileceğini söyledi. Söz konusu partinin hızlı çıkış yaparak aniden büyümesinin endişe verici olduğuna dikkati çeken van der Valk, “Bunun ülkenin geleceği için ne gibi sonuçlar doğuracağını hep birlikte göreceğiz.” diye konuştu. Van der Valk, Baudet’in Wilders’e göre daha çok yüksek tahsilli seçmenin oyunu aldığının altını çizerek, “Daha önce İslam’a ve göçmenlere karşı olan ama Wilders’e belirli sebeplerden oy vermeyen seçmen bu seçimde FvD partisine oy verdi. Belki de bu kişilerin daha yüksek beklentileri var.” dedi.
FvD partisinde “alternatif sağ” ideolojisinin etkisinin hissedilebildiğine vurgu yapan van der Valk, şunları kaydetti: “ABD’de yaygın olan ve Avrupa’ya doğru esen alternatif sağ görünüşe göre Avrupa’da da yankı yaptı. Etno milliyetçilik görüşü olan bu partinin lideri Baudet’in göçmenlerin ülkeye gelmesi ile Hollanda halkının yok olacağı açıklamaları var. Bunlar çok endişe verici görüşler. Bu partinin ayrıca kadın karşıtı görüşleri de var. Baudet daha önce yaptığı bir açıklamada, kadınların kesinlikle kariyer yapmak istemediğini söylemişti.”
Eyalet ve Senato Seçimleri
Hollanda’da 20 Mart’ta yapılan, Senatodaki sandalye sayısını etkileyen eyalet seçimlerinde en çok oyu seçime ilk kez katılan aşırı sağcı FvD alırken, hükümet ortakları Senatodaki çoğunluğunu kaybedecek.
Ülke yasalarına göre, senatörler doğrudan halk tarafından değil 12 eyalet meclisinde görev yapan 570 üyenin oylarıyla belirleniyor. Senatoda bulunan 75 senatör, Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinden geçen kanunları onaylama ve veto yetkisine sahip. Senato seçimleri 27 Mayıs’ta yapılacak. Hollanda’nın Utrecht kentinde 18 Mart’ta düzenlenen silahlı saldırıda 4 kişi ölmüş, 4 kişi yaralanmıştı.(AA,P)