'Almanya'

SPD’den Çağrı: 120 Yıl Süre İle Gizlenen NSU Dosyaları İncelemeye Açılsın

Almanya’da Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Vali Lübcke cinayeti sonrası Hessen Eyaleti NSU- Araştırma Komisyonu'nun gizli olarak sınıflandırdığı dosyaların incelemeye açılmasını talep etti.

Almanya’da Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke’nin öldürülmesi sonrasında, Hessen eyalet hükümetine, NSU-Araştırma Komisyonunun gizli olarak sınıflandırıp arşivlediği dosyaların açılıp incelenmesi talebinde bulundu. SPD Başkan Vekili Rolf Mützenich, salı günü Federal Meclis’te yapılan parti toplantısında Lübcke cinayetin NSU terör örgütü ile bir bağlantısı olma ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Mützenich, “Burada da bir sistematik bağlantının olma olasılığını göz ardı etmek mümkün değil” şeklinde konuşurken, sorumlu olan tüm siyasilerin, bu cinayetin eksiksiz bir şekilde açığa çıkarılması ve yargıya gerekli bilgilerin sunulması için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini vurguladı. Rolf Mützenich ayrıca, “Soruşturmalar sonucunda, vali Lübcke’ye sağ tarafından bir siyasi cinayet işlendiği ortaya çıkarsa, bu sosyal demokrat partisi için de yeni önemli gelişmeler için bir işareti olur.” dedi. 

Dosyaların 120 Yıl Boyunca Açılmaması Kararı Alınmıştı

Hessen Eyalet Meclisi NSU-Araştırma Komisyonu, aşırı sağ ağı ile ilgili önem taşıyan bazı dosyaları gizli olarak sınıflandırmış ve bu dosyaların 120 yıl boyunca açılmaması kararı almıştı. Bu gizlilik karar 2010 yılı ve öncesini kapsarken, Hessen Eyalet İçişleri Bakanı Peter Beuth Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi’ne bu süreleri gerektiğinde azaltabilme yetkisi vermişi. Dün ise Deutschlandfunk radyosunun sorularını cevaplayan Bakan Beuth, cinayet soruşturmasına ilişkin sorulan soruya, “her taşın altına bakılacak” şeklinde yanıtladı. Ayrıca bakan, Hessen polisinde sağ ve hatta aşırı sağcı polislerin olmasının kabul edilemez olduğunu ve bu kişilere “dur işareti ”’nin gösterileceğinin altını çizdi. 

Vali Lübcke Evinin Bahçesinde Ölü Olarak Bulunmuştu

Lübcke, 2015’te mültecilerin Almanya’ya gelmelerini eleştirenlere karşı, “Bu değerleri paylaşmayan istediği zaman bu ülkeyi terk edebilir. Her Alman bunu yapmakta serbesttir.” ifadelerini kullanmış ve bu açıklaması aşırı sağcı çevrelerce büyük tepki çekmişti. Vali Lübcke, 2 Haziran’da evinin bahçesinde başına tek kurşun sıkılarak öldürülmüştü.(ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler