'Almanya'

Tepki Çeken Öneri: “Almanca Bilmeyen Çocuklar İlkokula Alınmasın”

Almanya'da Hristiyan Demokrat Parti milletvekili Carsten Linnemann'ın Almanca konuşamayan çocukların ilkokula alınmaması önerisi tartışma yarattı.

7 Ağustos 2019 admin

Almanya‘da koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDU) milletvekili Carsten Linnemann, Almanca konuşamayan çocukların ilkokula alınmaması önerisinde bulundu. Eğitim için baştan daha fazla para harcanması gerektiğini söyleyen Linnemann, sonradan yetersiz bir eğitimin daha pahalıya mal olduğunu ileri sürdü.

“Almanca Bilmeyen Çocuğun İlkokulda Bir İşi Olamaz”

CDU milletvekili, öğencilerin ilkokul öncesi iyi derecede Almanca konuşmalarının hedeflenmesi gerektiğini savunarak anaokulunun mecburi hale getirilmesini istedi. Gerekli durumlarda daha geç ilkokula başlanılmasının bile düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Carsten Linnemann Rheinischen Post’a yaptığı açıklamada, “Bu para gerektiren bir durum, fakat eksik bir entegrasyon ve yetersiz bir eğitim sonunda daha pahalıya mal oluyor. Netice itibarı ile Almanca konuşamayan ve anlamayan bir çocuğun ilk okulda arayacak bir işi olamaz.” ifadelerini kullandı.

Linnemann, Almanya’nın Duisburg şehrinde yapılan sınav sonuçlarını da örnek verirken, bu şehirdeki dil sınavı sonucuna göre ilkokula başlayacak çocukların yüzde 16’sının Almanca bilmediklerini savundu. Böyle bir durumda alarm sirenlerinin çalması gerektiğini aktardı.

Eğitim Bakanı’ndan Tepki: “Popülist Saçmalık”

Linnemann yaptığı öneri, kendi parti içerisinde eleştiriyi de beraberinde getirdi. CDU Schleswig-Holstein Eyaleti Eğitim Bakanı Karın Prien, öneriyi “popülist saçmalık” ve “tamamen yanlış bir yol” ifadeleriyle değerlendirdi. Prien, Almancayı yetersiz derecede konuşan çocukların normal eğitim süresince desteklenmeleri gerektiğini belirterek bu çocuklara Almancayı ikinci bir dil olarak öğretilen sınıflarda yer verilebileceğini söyledi. Özellikle Hristiyan Demokratlar olarak sosyal ve toplumsal mecburi bir okul eğitimini desteklemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Sol Parti Lideri: “Utanç Verici”

Sol Parti lideri Katja Kipping de Linnemann’ın önerisine tepki gösterdi. Bunu “sağdan oy toplama bataklığı” olarak nitelendirdi. Aynı şekilde sosyal demokrat partisin eğitim bakanlığından Marja-Liisa Bollers, Linnemann’ın söylediklerini “utanç verici” ve “seçim propagandası zamanını anımsatan popülist gürültü” olarak tanımladı.

Halen yürürlükteki uygulamaya göre Almanya’ya gelen ve Almanca bilmeyen çocukların ilk etapta hazırlama ve karşılama sınıflarını ziyaret etmelerini ön görülüyor. Bu sınıflarda çocukların gerekli dil seviyesine ulaşıp normal derslere katılmaları sağlanıyor.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler