'Almanya'

Müslümanlar ve Yahudilerden CDU’nun Helal Kesim Yasağına Sert Tepki

Aşağı Saksonya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) meclis grubunun helal kesimin “istisna gözetilmeksizin” yasaklanması talebine Müslüman ve Yahudilerden tepki yağıyor. CDU tepkilere rağmen geri adım atmamakta kararlı görünüyor. 

© SerhiyHorobetsi@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) koalisyon ortağı olan CDU tarafından başlatılan helal kesim tartışması Müslüman ve Yahudi cemaatlerin tüm tepkilerine rağmen hız kesmeden devam ediyor. CDU hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin tamamen yasaklanmasını talep ederken, Eyalet Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bazı durumlarda hayvanların uyuşturulmadan kesimine tanınan istisnai izinlerin yeniden gözden geçirildiği belirtildi. CDU adına konu ile ilgili konuşan bir parti sözcüsü ise CDU meclis grubunun bu konudaki tavrının net olduğunu ve taleplerinin Tarım Bakanlığı tarafından değerlendirilip karara varılacağını belirtti.

Helal Kesim İçin Tanınan İstisnai İzinler

CDU’nun oy çokluğuyla kabul ettiği önerge hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin dinî nedenlerle dahi olsa yasaklanmasını öngörüyor. Ancak Müslümanlar ve Yahudiler için et tüketimi Yahudiler tarafından koşer, Müslümanlar tarafından ise helal olarak tanımlanan belli kesim şartları yerine getirildiği takdirde mümkün oluyor. Bu nedenle “Hayvanlara gereksiz yere eziyet çektirmenin önlenmesi” gerekçesiyle açıklanan helal kesim yasak talebine karşı Aşağı Saksonya Yahudi Cemaati KdöR, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyalet Teşkilatı ve Aşağı Saksonya eyaletinde Müslüman derneklerin çatı kuruluşu olan Şura derneği (die SCHURA) ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada Aşağı Saksonya eyaletindeki mevcut uygulamada hayvanların zaten hayvanları koruma yasasının öngördüğü şekilde sadece uyuşturularak kesildiğine dikkat çeken dinî cemaatler, dinî özgürlükler kapsamında inanç sahiplerine oldukça kısıtlı derecede de olsa tanınan istisnai izinlerin korunmasını talep ediyor.

AfD de Helal Kesimi Yasaklamak İstiyordu

Hayvanların uyuşturulmadan kesildiği takdirde acı çekip çekmedikleri konusunda her iki tarafta da farklı görüşler mevcut. Ancak tartışmanın içeriğinden bağımsız olarak eyalet meclisinde bir sene önce aynı yasak talebinin İslam karşıtı ve aşırı sağcı AfD tarafından gündeme getirmiş olması tartışmalara yol açtı. Helal kesime dair özel izinlerin ve istisna onay belgesinin tamamen yasaklanmasını talep eden AfD’nin bu önerisi o dönem ilgi görmemişti. Dini cemaatler CDU’nun neden şimdi AfD’nin girişimini bu şekilde sahiplendiğine anlam veremediklerini belirtiyor. Hayvanların korunmasına yönelik mevcut düzenlemede dinî nedenlerle gerçekleştirilen hayvan kesimleri için kendilerine özel izin tanındığını hatırlatan Yahudi ve Müslüman cemaatler, söz konusu yasağın anayasa ile teminat altına alınan din ve vicdan özgürlüğü ile dinî pratiğin yaşanabilirliği ilkeleriyle de çeliştiğine dikkat çekiyor.

“CDU’nun Tutumu Kabul Edilemez”

Dinî cemaatler yaptıkları ortak açıklamada ayrıca “Sürekli artan Antisemitizm ve İslamofobi gibi gerçek problemler demokratik partiler tarafından mücadele edilmek yerine bu tür siyasi hamlelerle teşvik ediliyor.” dedi. “Aşağı Saksonya’daki Yahudiler ve Müslümanlar olarak şu ana kadar sergilenen yaklaşımı yıkıcı ve kabul edilemez buluyoruz.” diyerek CDU’dan sorumluluk sahibi bir tutum sergilemesini beklediklerini ifade ettiler.(mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler