'Almanya'

Almanya’da Müslümanlardan Halle Saldırısına Sert Tepki

Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici, Berlin İslam Federasyonu (IFB) Başkanı Murat Gül ve İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Berlin Bölge Başkanı Said Jurnal ile birlikte saldırı sonrası destek amacıyla Halle’deki sinagogu ziyaret etti.

Almanya’nın doğusunda yer alan Halle an der Saale şehrindeki bir sinagog önünde düzenlenen terör saldırısı tüm ülkeyi sarstı. Saldırı sonrası Almanya çapındaki Müslüman cemaatler ve çatı kuruluşları sinagog saldırısını sert bir dille kınadı.

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletindeki Halle (Saale) şehrinde çarşamba günü öğle saatlerinde ağır silahlı bir kişi içerisinde ayin düzenlenen sinagoga girmeye çalıştı. Sinagoga girmeyi başaramayan saldırgan, bunun üzerine sinagog ve yakınlardaki bir döner büfesi önünde ateş açarak iki kişiyi öldürdü. Yahudilerin en kutsal günü olan Yom Kippur (Kefaret günü) olması hasebiyle sinagogta 80 kişi ibadet ediyordu. Olay yerinden hızla uzaklaşan saldırgan aynı gün öğleden sonra yakalandı. Saldırganın 27 yaşındaki aşırı sağcı Stephan Balliet olduğu açıklandı.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Halle kentindeki silahlı saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Silahlı bir kişi içerisinde yaklaşık 80 kişinin bulunduğu sinagoga girmeye çalıştı” diyerek mevcut bulgulara göre eylemin “Yahudi düşmanı bir saldırı” olduğunu varsaydıklarını bildirdi. Federal Başsavcılık da değerlendirmesinde saldırının aşırı sağcı arka planı olduğuna dair ellerinde yeterli kanıtın bulunduğunu belirtti.

“Bu Terör Saldırısı Hepimizi Hedef Alıyor”

Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) perşembe günü saldırıya dair yaptığı basın açıklamasında Halle (Saale) şehrindeki saldırıyı sert bir dille kınayarak, Almanya’daki tüm Yahudi vatandaşların acılarını paylaştıklarını ifade etti. “Eylemin şekli Christchurch saldırısı ile büyük benzerlik taşıyor.” diyen KRM sözcüsü Dr. Zekeriya Altuğ, bunun terörün herhangi bir dini ve milliyetinin olmadığını gösteren iğrenç bir saldırı olduğunu kaydetti. Altuğ “Bu terör saldırısı hepimize, toplumsal birliğimize yönelik yapılmış bir saldırıdır” diyerek nefret ve teröre karşı hoşgörü ve akıldan oluşan geniş bir ittifak oluşturacaklarını sözlerine ekledi. Altuğ son olarak saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilerken, yaralananlara da geçmiş olsun dileklerini iletti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkanı Kazım Türkmen ise açıklamasında “tek başına hareket eden saldırgan” teorilerine karşı çıkarak “toplumsal hava her geçen gün artarak aşırı sağcı fikirlerle zehirlenmeye devam ediyor.” dedi. Sadece bu yıl yaklaşık 20 camiye ve daha birçok İslami kuruluşa çeşitli tehditler yapıldığına dikkat çeken Türkmen, “Halle’deki terör saldırısından sonra bunların için boş tehditler olmadığının artık anlaşılmış olması gerekiyor” dedi.

Aşağı Saksonya Eyaleti SCHURA Başkanı Recep Bilgen de yaptığı basın açıklamasında “kurbanların yakınları ve tüm Yahudi dostlarımızın yanındayız” diyerek saldırıdan ötürü dehşete düştüklerini ifade etti. “Yahudilerin en kutsal günü Yom Kippur’da bir sinagoga gerçekleştirilen bu saldırı sadece Yahudi komşularımız ve dostlarımızı değil tüm toplumu derinden sarsmıştır. Antisemitizm ve ırkçılığın her türüne karşı toplumun çok daha güçlü bir şekilde karşı koyması gerekiyor.” dedi.

İslam Toplumu Millî Görüş’ten Halle’de Yahudi Cemaatine Ziyaret

Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici, Berlin İslam Federasyonu (IFB) Başkanı Murat Gül ve İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Berlin Bölge Başkanı Said Jurnal ile birlikte saldırı sonrası destek amacıyla Halle’deki sinagogu ziyaret etti. Kesici IslamiQ’e verdiği demeçte “Halle’den ulaşan haberler bizi derinden sarstı” diyerek kurbanların aileleri ve tüm Yahudi cemaatinin üzüntülerini paylaştıklarını ve onlarla dayanışma içerisinde olduklarını ifade etti. Kesici “Bilhassa böyle zamanlarda biz farklı inançlara mensup insanların bir araya gelerek bizi ayrıştırmaya çalışanlara izin vermeyeceğimizi göstermemiz gerekiyor.” dedi.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Teşkilatı ise tüm birimlerini kendilerine en yakın sinagogu ziyaret ederek destek vermeye çağırdı.

Yahudi Cemaatinden Polise Eleştiri

Saldıyla ilgili olarak konuşan Alman Yahudi Cemaati Başkanı Schuster saldırının şiddetinin geçen yıllar içerisinde gerçekleştirilen tüm diğer saldırıları geride bıraktığını belirterek, Almanya’daki Yahudiler için saldırının büyük bir şok olduğunu kaydetti. Aynı zamanda polisi de eleştiren Schuster, “Yom Kippur gibi önemli bir günde sinagogun önünde güvenliği sağlamak amacıyla polis korumasının olmaması bir skandal” dedi.

Eylem Christchurch Saldırısını Anımasatıyor

Saldırı Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart gerçekleştirilen ve 50 kişinin öldüğü terör saldırısını hatırlatıyor. Christchurch saldırganı gibi Halle saldırganının da kafasına taktığı kaska yerleştirdiği kamera ile saldırı anlarını kaydederek internette canlı yayın yaptığı belirtiliyor.

Ayrıca ırkçı saldırgan Balliet’in bir cami ile sol gruba ait bir binaya da saldırı planı yaptığı ortaya çıktı. Saldırganın internette yayımladığı manifestoda, “Öncelikle daha az korunan bir cami ya da solculara ait bir antifa ‘kültür’ merkezine baskın yapmayı planlamıştım.” ifadesini kullandığı görüldü.(mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler