'Avrupa'

Avrupa’da Gündem DEAŞ’lılar: Almanya Gönülsüz, Hollanda İkiye Bölündü

Avrupa ülkeleri, kendi pasaportlarına sahip bazı DEAŞ'lı teröristlerin ülkelerine geri gelmesine sıcak bakmıyor.

14 Ekim 2019 admin

Almanya, Suriye’deki Alman vatandaşı DEAŞ’lı teröristlerin ülkeye dönmelerine sıcak bakmıyor. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Alman vatandaşı DEAŞ teröristlerinin ülkeye geri alınması konusunda, Alman hükümetinin tutumunun ne olduğuna ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Suriye’nin kuzeyindeki Alman vatandaşı DEAŞ teröristlerinin alınmasına ilişkin, kendilerinin bu konuda özel çaba sarf etmeyeceklerini belirten Alter, bu kişilerin Almanya sınırına gelmesi durumunda ise ayrı güvenlik mekanizmalarının devreye gireceğini söyledi. Alter, söz konusu teröristlerden Alman vatandaşlığı bulunanların sınıra geldiklerinde geri çevrilemeyeceğinin altını çizerek, bu konudaki tutumun ise 3 maddede toparlanabileceğine işaret etti.

”Birincisi, genel bir alınma olmaz ancak her bir duruma ayrı ayrı karar verilmesi lazım.” diyen Alter, şöyle devam etti: “İkincisi, alacağımız kişinin kimliği hiçbir şüphe olmadan belli olacak. Üçüncüsü, Almanya’nın kabul ettiği kişi, buradaki topluma bir tehdit oluşturmayacak. Özellikle üçüncü madde konusunda, bu insanlar, halkımıza ve değerler sistemimize karşı savaşmak için ülkeden ayrıldılar.”

“DEAŞ’lılar Dönsün mü” Tartışması Hollanda’da Koalisyonu İkiye Böldü

Hollanda’da da koalisyon hükümeti, “DEAŞ’lılar dönsün mü” tartışmasında ikiye bölündü. Kamu yayın kuruluşu NOS’ta yayımlanan haberde, koalisyon ortaklarından Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ile Hrıstiyan Demokratlar Birliği’nin (CDA), DEAŞ’lıların Suriye’de kalıp orada yargılanmasını istediği, Demokratlar 66 (D66) ile Hristiyan Birlik Partisi’nin (CU) ise ülkeye getirilip yargılanması taraftarı olduğu belirtildi.

Haberde, CU ve D66 partilerinin, DEAŞ’lıların Suriye’de bulundukları kamplardan kaçma ihtimalleri olduğu gerekçesi ile ülkeye getirilmesi için hükümetin bir araştırma başlatması konusunda ısrarcı olduğu ifade edildi.

Adalet ve Güvenlik Bakanı Fred Grapperhaus’un, haftalık koalisyon toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, hükümetin DEAŞ’lıların Suriye’de kalıp orada yargılanması taraftarı olduğunu açıkladığı kaydedildi. Hollanda’dan giden DEAŞ’lılar arasında kaçanlar olduğuna dair ellerinde bilgi olmadığını belirten kaçsalar bile endişeli olmadıklarını, bunun için önlem aldıklarını söylediği ifade edildi. Haberde Grapperhaus’un şu sözlerine yer verildi: “Hollanda’dan giden DEAŞ’lıların pasaportları geçersiz, ülkeye yasal yollardan giremezler. Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile sürekli görüşüyoruz fakat onları oradan getirmek için güvensiz ve karmaşık bir bölgeye gidemeyiz.”(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler