'Fransa'

Tepki Çeken Belge: “Cumaya Giden”, “Alkolü Bırakan”, “Namaz Kılanı” Fişle!

Fransa'da Cergy-Pontoise Üniversitesi’nde personele gönderilen radikalleşme belirtileri belgesinde, "alkolü bırakmak", "cumaya gitmek", "başörtüsü takmak" gibi sıralanan maddeler tepki çekti.

Fransa’da başkent Paris’in kuzeyinde yer alan Cergy-Pontoise Üniversitesi’nde personele gönderilen radikalleşen öğrenci ve personelin nasıl anlaşılacağı ile ilgili belge büyük tepki çekti. Sosyal medyada yayınlanan ve okulun güvenlik biriminin imzası bulunan belgenin üniversitede görevli 1800 personele gönderildiği ortaya çıktı. Radikalleşme belirtileri olarak sayılan maddeleri içeren belgenin personele mail yoluyla iletildiği kaydedildi.

“Bıyıksız Sakal”, Okulda Namaz Kılma…”

Radikalleşme işareti olarak sayılan maddeler arasında ise; “cuma saatinde üniversitede bulunmama”, “alkolü bırakmak”, “başörtüsü takmak”, “bıyıksız sakal”, “giyimde değişiklik”, “okulda namaz kılma”, “helal ürünler tüketmeye başlama” gibi…uzun bir liste sıralandı.

Belgenin sosyal medyada yayınlandıktan son büyük tepki çekmesi üzerine Üniversite Rektörü François Germinet açıklama yaptı. Rektör olayın yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savundu. François Germinet, belgeyi Paris Emniyeti’nde 4 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası okuldaki güvenlikten sorumlu görevlinin kendi insiyatifi ile hazırlayarak gönderdiğini savundu. Söz konusu saldırı sonrası birçok kişinin üniversitede güvenlik birimine radikalleşme belirtileri ile ilgili soru sorduğunu iddia eden Rektör, sorumlu şahsın da bu amaçla böyle bir belge hazırlayarak gönderdiğini iddia etti. Bu belge nedeniyle mağdur olan herkesten özür dilediğini açıkladı.

Ancak Rektör’ün bu açıklaması tepkilerin önüne geçmeye yeterli olmadı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Öğretim Görevlisi Doçent Dr. Clement Carbonnier, belgeyi sert bir dille eleştirdi. Personelden, hem arkadaşları hem de öğrencilerin dini inançları ile ilgili bilgi tutumalarının istendiğini savunan Carbonnier, bunun apaçık “dini inanca göre fişleme” olduğuna dikkat çekti. Clement Carbonnier, “Müslüman öğrencilerimizi veya meslektaşlarımızı kınamamız açıkça talep edilerek canavarca bir döneme adım attık.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı da Radikalleşme Maddeleri Sıralamıştı

Geçen hafta da Fransa’da Paris Emniyet Müdürlüğü’ binasında yaşanan silahlı saldırı ile ilgili Ulusal Meclis Hukuk Komisyonu’na bilgi veren İçişleri Bakanı Christophe Castaner’in radikalleşme belirtileri olarak saydığı maddeler tartışma yaratmıştı.

Hukuk Komisyonu’nda konuşan Castaner radikalleşme işareti olarak, Ramazan ayında daha çok dini vecibelerin yerine getirilmesi, sakal, düzenli ibadet, karşı cinsle tokalaşmamak, çevrede farkedilen davranış değişiklikleri ya da kadınlar için çarşaf gibi maddeler sıralamış, bu belirtilerin oluşması durumunda söz konusu kişilerin otomatik olarak rapor edilmesi gerektiğini aktarmıştı.

Ekim ayının başında Paris Emniyet Müdürlüğü istihbarat biriminde bilgisayar uzmanı olarak görev yapan 45 yaşındaki polis memuru Michael Harpon’, seramik bir bıçakla 4 polisi öldürmüştü. Harpon’un 18 ay önce İslam seçtiği iddia edilmiş, Paris Terörle Mücadele Savcılığı saldırı ile ilgili soruşturma başlatmıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler