'Arakan'

Myanmar’da Müslümanlar Camilerin Tekrardan Açılmasını İstiyor

Son dönemde etnik kökene dayalı saldırıların hedefindeki Rohingya Müslümanları, ordunun kapattığı camilerin açılması için mücadele ediyor.

@ / Shutterstock.com

Myanmar’da Müslümanlar, ordunun kapattığı camilerin açılması için mücadele ediyor. Konuyla ilgili Arakan’daki Müslümanların sözcüsü yaptığı açıklamada, camilerin tekrardan açılması noktasında taleplerinin olduğunu ve hükûmete bu konuda baskı kurduklarını dile getirdi.

Ordu şefi Min Aung Hlaing’in eylül ayında Myanmar’ın merkezindeki camilere ve İslami okullara yaptığı ziyaret, ülkedeki Müslümanlara camilerin yeniden açılabileceğine dair umut verirken, Myanmar’daki gözlemciler ise Min Aung Hlaing’in bu “nezaket gösterisini” 2020’deki seçimlerde cumhurbaşkanlığını devralma arzusuna bağlıyor.

2017’de 700 bin Rohingya Müslümanı Ülkeden Kaçmıştı

Arakan’da 2013 yılında budist saldırganlar 3 gün boyunca Müslümanlara saldırmış, birçok insan ölmüş ve yaralanmıştı. Şehirde ayrıca altı cami yakılmıştı. Myanmar’ın birçok bölgesinde Müslümanlara yönelik şiddet eylemleri 2017 yılında ise ayyuka çıkmış, 700 bini aşkın Rohingya Müslümanı, Myanmar’da maruz kaldıkları askeri şiddet nedeniyle kısa bir zamanda komşu Bangladeş’e kaçmıştı.

Rohingya Müslümanları

Kendi ülkelerinde inançlarından dolayı on yıllardır baskıya maruz kalan Rohingyaların bir çoğu 1983 yılında çıkarılan bir yasa nedeniyle vatandaşlığını kaybetmiş durumda. Birleşmiş Milletler (BM)’ye göre Rohingya, dünyanın en çok zulüm gören halkı. Myanmar’daki Arakan eyaletindeki Rohingya Müslüman azınlığın gördüğü baskıyı ise BM, soykırım olarak nitelendiriyor.(bb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler