'Srebrenitsa Soykırımı'

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Komsic: “Bugün Soykırım Ödüllendirildi”

Srebrenitsa Soykırımı'nı inkâr eden Avusturyalı yazar Peter Handke'ye Nobel Ödülü verilmesine ilişkin olarak Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, "Bugün soykırım ödüllendirildi." dedi.

Peter Handke Nobel Edebiyat Ödülünü Alırken @AA değişiklikler: Perspektif

İsveç’in başkenti Stockholm’deki ödül töreninin ardından açıklama yapan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, soykırım ve savaş suçlarından yargılandığı sırada ölen eski Sırp lider Slobodan Milosevic’e hayranlığı ile tanınan Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki gösterdi.

“Ödülü Verenler Büyük Utanç Duymalı”

Komsic, İsveç’te soykırımın ödüllendirildiğini vurgulayarak, “Ödülü verenler büyük utanç duymalı. Soykırımı inkâr eden birinden nefret söylemleri beklenebilir, ancak ödülü veren taraftan gelen nefret son derece yıkıcı.” ifadelerini kullandı.

Adaletin sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Komsic, ödülün Handke gibi bir isme verilmesinin “kurban yakınlarına karşı bir nefret eylemi” olduğunu ifade etti.

Soykırım İnkâr Eden Handke’ye Nobel Ödülü Verilmesi Srebrenitsa’nın Acılarını Tazeledi

Uluslararası mahkemeler tarafından da “soykırım” olarak kabul edilen, 8 binden fazla Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı’nı inkâr eden Handke’nin Nobel alması, özellikle Boşnakların büyük tepkisini çekti.

Bosna Hersek ve Kosovalı kurban yakınları, bu yılki ödülün Handke’ye verileceğini açıklanmasının ardından, İsveç Kraliyet Akademisi’ni bu hatadan geri dönmeye çağırmış, çok sayıda protesto düzenlemişti. Protestolara ve tepkilere rağmen, Handke dün akşam düzenlenen törende ödülünü İsveç Kralı 16. Carl Gustav’ın elinden almıştı.

Stockholm’de Düzenlenen Protestoya Dünyanın Birçok Ülkesinden Gelen Gazeteci, Akademisyen ve Aktivist Destek Verdi

Bosna Hersek soykırımı kurbanlarının yakınları tarafından düzenlenen protestolardan biri Norrmalmstorg Meydanı’nda gerçekleşti, dünyanın birçok ülkesinden gelen gazeteci, akademisyen ve aktivistler de bu protestoya destek verdi.

Gösteri alanına Srebrenitsa soykırımının kurbanlarının fotoğraflarının bulunduğu pankartlar açıldı. Göstericiler “Peter Handke’yi ödüllendirmek Slobodan Milosevic’i ödüllendirmektir” ve “Soykırımı inkâr etmek soykırımın son safhasıdır” yazılı dövizler taşıdı.

“Sanki Saraybosna Yeniden Bombalanıyor”

Gösteriyi organize edenler arasında bulunan Stockholm Üniversitesi İngilizce Öğretim Görevlisi Adnan Mahmutoviç yaptığı açıklamada, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinin verdiği Nobel Edebiyat Ödülü ile soykırımı reddetmiş olduğunu kaydetti.

Mahmutoviç,  Handke’nin Nobel ödülünü almasının Bosna Hersekli soykırım kurbanlarının yakınlarının kalbini yaraladığını söyledi. Geçmişteki soykırımı yeniden yaşadıklarının altını çizen Mahmutoviç, “Sanki Saraybosna yeniden bombalanıyor, yeni bir etnik temizlik yapılıyor, geçmişteki olayları sanki yeniden yaşıyoruz.” dedi.

Soykırımı İnkâr Eden Handke’nin Ödül Almasına Çok Az Ülke Tepki Gösterdi

Sadece Türkiye, Hırvatistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek gibi az sayıda ülke, Nobel törenini boykot ederek Handke’ye ödül verilmesine tepki gösterdi. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler