'Almanya'

Almanya’da Görev Yapacak Din Görevlilerine Almanca Şartı Yürürlüğe Giriyor

Almanya'da daha önce Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen ülkede görev yapacak yabancı kökenli din görevlilerine Almanca bilme zorunluluğu getiren düzenleme Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde de kabul edildi.

©Myriam Keogh@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’da görev yapacak yabancı din görevlilerine temel seviyede Almanca bilme zorunluluğu getiriliyor. İlgili yönetmelikte yapılan değişiklik Bakanlar Kurulunun ardından cuma günü Eyalet Temsilcileri Meclisi’nde de kabul edildi. Yeni düzenlemeyle ülkede görev yapacak din görevlilerinin temel seviyede Almanca bilmesi zorunlu olacak. Ayrıca imam, rahip, haham gibi din görevlilerinin oturum izni alabilmesi için de en az A2 seviyesinde Almanca bildiklerini ispatlamaları gerekecek.

İslami Kuruluşlardan Tepki: “Popülist Bir Yaklaşım”

Değişikliğe Almanyadaki İslami kuruluşlar ise tepki gösteriyor. Konuya ilişkin daha önce açıklamalarda bulunan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, “Alman hükûmetinin planlarının imamlara indirgenerek ve odaklanılarak yansıtılması yanlış bir resmin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Basında konuya dair çıkan haberler sanki Almanya’daki imamların tek kelime Almanca konuşamadığı izlenimini veriyor. Bu yanlıştır ve Almanya’daki yaşam gerçeklerimizle örtüşmemektedir.”İfadelerini kullanmıştı. Altaş, İmamların Almanca bilmeleri, ülke ve toplum hakkında bilgi sahibi olmalarının cami cemiyetleri için birçok açıdan arzu edilen bir durum olduğuna da dikkat çekerek, hem IGMG hem de diğer dinî cemaatlerin yıllar öncesinden, hatta uyum tartışmaları başlamadan çok daha önce din görevlilerinin Almanca bilmesi ile ilgili gerekli adımları attığını hatırlattı. Ancak Alman hükûmetinin 2019 yılında ileri sürdüğü din görevlilerine Almanca şartının yine popülist bir yaklaşım mahiyetinde olduğunun altını çizdi.

“16 Yıldan Beri Olağan Bir Durum”

Diyanet İşeri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy da hükûmetin tutumunu eleştirdi. “Din görevlilerinin Alman dilini öğrenmesi bizim için 16 yıldan beri olağan bir durum.” ifadelerini kullanan Atasoy, bu düzenlemeyle İmamların dil anlamındaki yetersizliklerinin giderileceği iddiasını onaylamadığını, çünkü zaten Almanya’da görev alan İmamların Alman dil bilgilerinin iyi olduğunu ifade etti. İmamların Almanya’ya gelmeden önce, Almanca dil kursları gördüklerini aktardı.

Öte yandan Almanya’daki din görevlilerine yönelik şartı aşırı sağ parti Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise yeterli bulmadı. Aşırı sağ parti, istenilen Almanca düzeyinin daha ada artırılmasını istiyor.(ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler