'Almanya'

Kuzey-Ren-Vestfalya’da Aşırı Sağcıların Sayısı Artıyor

Almanya’nın Kuzey-Ren-Vestfalya eyaletinde aşırı sağcıların sayısı 4 bini aştı. Bu durum iç güvenlik anlamında büyük bir tehlike arz ediyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Kuzey-Ren-Vestfalya eyaletinde mercek altına alınan aşırı sağcıların sayısı son yılda 800’iken bu yıl 4000’i aştığı gözlemlendi. Bu artışın sebebi hakkında bilgiler veren Eyalet İçişleri Bakanlığı, Kuzey-Ren-Vestfalya Anayasayı Koruma Dairesinin 2018 yılından beri takip ettiği aşırı sağcı “Der Flügel” (Türkçe: Kanat) grubunun Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ile olan ilişkisinin de irdelendiği ifade edildi.

Bununla birlikte aşırı sağ tarafında gözetim altında olan kitlenin “yeni sağ” (Alm: Neue Rechte) ve “kimlik hareketi” (Alm: Identitäre Bewegung) ile genişlediği belirtiliyor. Ayrıca, şiddete meyilli aşırı sağcıların sayısının değişmediği ve yine 2000 civarında olduğu ifade ediliyor.

“Sağcı Terör Ülkemiz İçin En Büyük Tehdit”

Kuzey-Ren-Vestfalya Eyalet İçişleri Bakanı Herbert Reul (CDU) istatistiklerle ilgili yaptığı açıklamada, “Dini aşırılığın yanında sağcı terör, ülkemiz için en büyük tehdit olarak karşımıza çıkıyor.” dedi. Ayrıca aşırı sağcı terör ile mücadelede erken teşhisin de önemine dikkat çekti. Hiçbir gruba dâhil olmayan aşırı sağcıların da bir risk oluşturduğunu ifade eden bakan, bu kişilerin özellikle internet ve sosyal medya üzerinden erkenden tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

“En az 32 bin 200 Aşırı Sağcı Var”

Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e göre, Almanya’da en az 12 bin şiddete meyilli aşırı sağcı var. “Tagesspiel” gazetesinin bir raporuna göre de Federal Anayasayı Koruma Dairesi, 2019 yılı için ülkede 32 bin 200 aşırı sağcının olduğunu tahmin ediyor. Bir önceki yılda 24 bin 400 olan bu verinin, AfD Partisi ile ilişkisi olan “Flügel” ve “Junge Alternative” ( Alm: Genç Alternatif) gruplarının da dâhil edilmesiyle birlikte artış gösterdiği kaydedildi.

Aşırı sağcılarla ilgili emniyet teşkilatlarının karşılaştığı en temel sorun ise, Vali Lübcke’nin cinayetinde de olduğu gibi, cinayet öncesinde suçluların güvenlik birimlerince bilinmemesi ve dolayısıyla da tedbir alınamaması olarak ortaya çıkıyor. Federal Kriminal Dairesi Başkanı Holger Münch ise, aşırı sağ motifli suçların yaklaşık yarısını işleyenlerin, öncesinde polis tarafından bilinmediğinin altını çizdi ve dolayısıyla da erken teşhisin daha iyi olması gerektiğini vurguladı.(ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler