'Hollanda'

Hollanda’dan Türk Vatandaşlarına “Uyum Sınavı” Zorunluluğu

Hollanda, 1963 yılında imzalanan, Türk vatandaşlarını uyum sınavından muaf tutan ortaklık anlaşmasını 2021 yılından itibaren sonlandıracağını duyurdu.

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Hollanda, hükümet ortakları Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ile Demokratlar 66 Partisi’nin (D66) önerisi ile Türk vatandaşlarını uyum sınavı yükümlülüğünden muaf tutan ortaklık anlaşmasını feshetmeye yolunda ilerliyor. Hükûmet, Türkiye kökenli göçmenlere uyum sınavı zorunluğu getiren yeni sivil uyum yasasını, bu yıl içinde meclisten geçirecek. Buna göre gelecek yıldan itibaren Türk vatandaşlarına “Uyum Sınavı” zorunlu hâle gelecek.

“Türkiye Kökenli Göçmenlerin Hollanda’ya Yeterince Uyum Sağlayamıyor”

Verilen kararla alakalı Hollanda Temsilciler Meclisi’ne mektup gönderen Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees de yaptığı açıklamada, Türkiye kökenli göçmenlerin Hollanda’ya yeterince uyum sağlayamadığını dile getirdi. Koolmees, bir çok Türk vatandaşının toplumda aktif durumda olduğunu dile getirirken, “Ancak bazılarının Hollandaca ile ilgili sorunları var. Bu nedenle toplumda yollarını bulmakta zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

 1 Ocak 2021’den İtibaren Uygulanacak

Hollanda, 2007 yılından itibaren, AB dışından gelen göçmenleri, dil ve kültür konularını içeren zorunlu uyum sınavına tabi tutmaya başlamıştı. Yasanın yürürlüğe girdiği dönemde, Türk vatandaşlarından da sınava girmeleri istenmiş, ancak Ankara hükûmetinin, “1963 ortaklık anlaşması uyarınca Türk vatandaşlarının uyuma zorlanamayacağı” yönündeki itirazı üzerine Hollanda hükûmeti, Türkiye’den gelen göçmenleri uygulamadan muaf tutmuştu. Türk vatandaşalarına uyum sınavı zorunluluğunun 1 Ocak 2021’den itibaren uygulanması planlanıyor.(p)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler