'Fransa Seçimleri'

Yerel Seçimlere Giden Fransa’da Aşırı Sağ Oylarında Büyük Artış

Fransa 15 ve 22 Mart tarihlerinde 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek üzere sandık başına gidecek. Seçimlerde aşırı sağın oylarındaki artış dikkat çekiyor.

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Fransa’da 15 ve 22 Mart tarihlerinde iki tur oylamayla gerçekleşecek belediye seçimleri, şimdiden Fransa basınının ve siyasetinin gündemine girmeye başladı.

Seçimlerde en büyük mücadelenin ise başkent Paris için yaşanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Yürüyen Cumhuriyet ( LREM) partisinden adaylığını koyan matematikçi Tedric Villanı, partiden ihraç edilmesine rağmen adaylıktan vazgeçmedi. Macron’un baskısına rağmen adaylığını çekmeyen Villanı, çevrecilere beraber yol almak için yeşil ışık yaktı. İktidar partisi Benjamin Griveaux’yu aday göstererek yoluna devam etti.

Tekrar adaylığını koyan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun sağ cenahtan rakibi Rachida Dati ile zorlu bir mücadelede olduğu söylenebilir. Anketlere göre Parisliler tarafından aldığı olumsuz yorumlara rağmen, Paris Bbelediye Bbaşkanı Anne Hidalgo yarışı önde götürüyor.

Aşırı Sağın Oylarında Büyük Artış

Otoca anket şirketinin oOcak ayında yaptığı bir çalışmaya göre, Cumhurbaşkanı Macron’un République En Marche (Yürüyen Cumhuriyet) Partisi’ne belediye seçimleri için ulusal düzeyde beklenen destek % 18 olarak açıklandı. Bu, iktidar partisinin 2017 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre yüzde 6 oranında düşmesi anlamına gelirken, seçmenin iktidar partisini cezalandırmak istediklerini belirtti. Yine aynı anket sonuçlarına göre, Sosyalist Parti %11 oy, Boyun Eğmeyen Fransa’nın ise %7 oranında oy alacağını belirtiliyor. Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi (EELV) için sürpriz bir şekilde %13,5 oranında oy bekleniyor. Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) ise %14 oranında oy alabileceği açıklandı. Aşırı sağcı parti önceki seçimlere göre 9 puan yükselişte.

Göçmen Kökenliler Tarafından Kurulan Partiler Hedefte

Cumhuriyetçiler Partisi (Les Republicains) Senatörü Bruno Retailleu tarafından Senato’’ya sunulan yasa tasarısında, toplumun sadece belli bir kesimini temsil eden “cemaatçi partiler”in seçimlere katılmaması teklif edildi. Cumhurbakanı Macron ise, “Cemaatçi listeleri nasıl tanımlayacağız? Kim buna hangi kriterler üzerine karar verecek? Siyasette taraflar değişebilir.” ifadeleriyle söz konusu yasa tasarısına karşı çıktı. Cumhuriyetçiler Partisi Milletvekili Valerie Boyer söz konusu tasarıya destek vereceğini açıklayarak, “Doğrudan Erdoğan’ın partisi olan Eşitlik ve Adalet Partisi’nin Fransa’da seçimlere katılmaması gerekiyor.” dedi. Boyer, Fransız-Türk topluluğunu temsil ettiği gerekçesiyle Eşitlik ve Adalet Partisi’ni (PEJ) hedef aldı. Çoğunluğu Türk kökenliler tarafından kurulan Eşitlik ve Adalet Partisi ise daha önce bu iddiaları yalanlamıştı.

Paris’in Clichy-sous-Bois adaylarından MoDem Ppartisi’nin adayı Mohamed Dine, Clichy-sous-Bois sakinlerini temsil etmek amacıyla listelerine eklemek adına Türk kökenli kişi arayışında olduğunu belirtmiş, bunun üzerine aşırı sağcı bir adayın tepkisini çekmişti. Cemaatçilik ile suçlanan Dine, Clichy-sous-Bois bölgesinin gereğince temsil edilmesi gerektiğini düşündüğü için böyle bir duyuruda bulunduğunu ifade etti.(gy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler