'Fransa'

Le Pen’den Çağrı: Başörtüsü Kamusal Alanda Yasaklansın

Fransa'da aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen, başörtüsünün "laikliğe karşı bur suç" teşkil ettiğini iddia ederek kamusal alanda yasaklanması gerektiğini söyledi.

Fransa‘da aşırı sağ parti Ulusal Birliktelik (RN) lideri Marine Le Pen, başörtüsünü tüm kamusal alanda yasaklamasını istedi. LCI Televizyonu’nda yaptığı açıklamada aşırı sağ lider, “Ben başörtüsünün tüm kamusal alanda yasaklanmasını sitiyorum.” ifadelerini kullandı. Aşırı sağ siyasetçi, yasağın kipayı da kapsayacağını belirterek, “Bizim Yahudi vatandaşlarımızın kipası ile ilgili hiçbir problemiz yok, ancak onlardan da bu fedakarlığı isteyeceğiz.” dedi.

“Başörtüsü Lakikliğe Karşı Bir Suç”

Başörtüsünün kamusal alanda takılmasının laikliğe karşı bir suç olduğunu savunan Le Pen, laiklik ilkeleri adına başörtüsünün kamusal alanda yasaklanması gerektiğini ileri sürdü. Öte yandan Le Pen, bununla ilgili çıkarılacak yasanın hukuki sorunları olacağı yönündeki eleştirilere de 2004 yılında okullarda başörtüsünü yasaklayan yasağı gösterdi. Hiçbir hukuki olarak sorun teşkil etmediğine dikkat çekti.

Ancak hukukçular, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesi ile garanti altına alınan “inanç hürriyetine” aykırı olarak çıkarılacak bu tarz bir yasanın, hukuki olarak karşılığının olmayacağını belirtiyor.

Fransa’da başörtülü Fatima E.’nin ekim ayının başında kendi çocuğunun da arasında bulunduğu öğrenci gurubuyla ziyaret ettiği bölge meclisinde aşırı sağcı üyelerin sözlü saldırısına maruz kalması yeniden başörtüsü tartışmalarını alevlendirmişti. Bir grup akademisyen ve sanatçı tarafından kaleme alınan bildiride de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, “İslamofobik saldırılara yönelik tavır al” çağrısı yapılmıştı.

Eğitim Bakanı Yasağı Destekledi, Hükümet Sözcüsü Karşı Çıktı

Başörtüsü tartışamaları hükümeti de bölmüş, Fansa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, başörtüsünün toplumda istenmediğini savunarak okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasının yasaklanmasını istemişti. Hükümet sözcüsü ve Bakan olan Sibeth Ndiaye ise Blanquer ile aynı fikirde olmadığını belirterek, okul gezilerine başörtülü annelerin katılmasını olumlu bulduğunu açıklamıştı.(fk) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler