'ABD'

Restoran Zincirine Ayrımcılık Sebebiyle Dava

ABD’de ünlü bir kahvaltı zinciri olan şirkete, istihdam politikalarındaki ayrımcı tutumu sebebiyle dava açıldı.

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Amerika Birleşik Devletleri’nde önde gelen kahvaltı restoranlarından birisi olan Anna’s House’a, eski çalışanları tarafından ayrımcılık davası açıldı. Çalışanlar kahvaltı zincirinden, dinî sebepler ve sahip oldukları ırk nedeniyle kovulduklarını iddia etti. Anna’s House’un biri Senegalli Müslüman eski mutfak müdürü ve diğeri İspanyol müdürü olmak üzere iki ayrı çalışanı tarafından açılan davalarda, davacılar ırki ve dini sebeplerle işten kovulduklarını belirttiler. Şirketin ayrımcı istihdam politikaları bulunduğunu söyleyen eski çalışanlar, bu sebeplerle şirketten kovulan daha birçok çalışanın bulunduğunu ifade ettiler.

Konu ile ilgili açıklama yapan davacılardan Alicia Dunlap, şirket CEO’sunun çalışanları ile ilgili ırkçı ifadelerini belirtirken gözyaşına boğuldu. Müdürlük yapması sebebiyle altında birçok çalışanının olduğunu hatırlatan Dunlap, astlarına yardımcı olmayı ve onları temsil etmeyi amaçladığı söyledi. Dunlap’ın Avukatı Channing Robinson-Holmes ise şirket CEO’su Josh Beckett’i, bugünün kültüründe yeri olmayan beyaz üstünlükçü Hristiyan değerleri kutsaması sebebiyle eleştirdi.

Robinson-Holmes, Josh Beckett’in ayrımcı istihdam politikaları uygulamaya çalışması ve Müslüman bir kadından çalışma saatleri içerisinde başörtüsünü çıkarmasını istemesi sonrasında Alicia Dunlap ve Aliou Diao’yu kovduğunu söyledi. İspanyol ve Hristiyan bir kadın olan Dunlap iki yıldır ve Senegalli bir Müslüman olan Diao ise üç yıldır yönetici sıfatları ile şirkette hizmet vermekteydiler.

CAIR’den Açıklama

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi ise konu ile ilgili açıklama yaparak, bahsi geçen eski çalışanların, şirket sahipleri tarafından yasadışı çalışma koşullarına karşı koydukları ve uygulanan ayrımcı istihdam politikasına maruz kaldıklarını belirtti. Olayın yaşandığı Güneydoğu Michigan bölgesinin etnik ve dinî açıdan tüm Michigan’daki en çeşitli bölge olduğunu hatırlatan konsey yetkilileri, ayrımcılık konusunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Açılan dava, Anna’s House’un ırk, etnik köken ve ulusal kökene dayalı ayrımcı eylemleri yasaklayan Elliott-Larsen İnsan Hakları Yasası’nı ihlal ettiğini iddia ediyor. Davaya göre Dunlap ve Diao, eski pozisyonlarına eşdeğer ekonomik ve duygusal ve cezai zararların yanı sıra yasal giderlerin de şirket tarafından karşılanmasını talep ediyor.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler