'Koronavirüs Pandemisi'

Fransa Başbakanı: “Virüsle Yaşamayı Öğrenmemiz Gerek”

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, virüs salgınından sonra gündelik hayata dönmek için uzun süre beklenmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Shutterstock

Başbakan Edouard Philippe, Sağlık Bakanı Olivier Veran ile koronavirüs salgınına ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Fransa’da durumun iyiye gittiğini ancak salgının henüz bitmediğini kaydeden Philippe, “Salgından önceki hayata dönmek için uzun süre beklenmemiz gerekecek.” dedi. Fransa’da virüs salgını tedbirleri 11 Mayıs’a kadar uzatılmıştı. Ülkede 11 Mayıs’ta okulların da kademeli olarak açılması, üniversitelerin ise yaza kadar kapalı tutulması bekleniyor. Restoran, kafe, otel, sinema, tiyatro ve halka açık yerlerin 11 Mayıs’tan sonra da kapalı kalması bekleniyor.

Fransa’da serbest dolaşım sınırlandırılması kurallarını ihlal eden 800 binden fazla kişiye para cezası kesildiğini dile getiren Philippe, halkın evde kalmasının olumlu etkilerinin görüldüğünün altını çizdi. Philippe, şimdiye kadar 100 ülkede mahsur kalan 160 bin Fransızın ülkeye getirildiğini, bunun için yaklaşık 1600 seferin düzenlendiğini vurguladı.

Ülkede bir haftada maske üretimini 4 milyondan 8 milyona çıkardıklarını ifade eden Philippe, salgın nedeniyle bu yıl 1945’ten bu yana en büyük ekonomik durgunluğunun yaşanacağına dikkat çekti.

Fransa Ekonomisi Virüs Nedeniyle Yüzde 8 Küçülecek

Philippe, bu yıl ülke ekonomisinin yüzde 8 daralmasının öngörüldüğüne işaret ederek, ekonomik faaliyetlerde yüzde 36, otel ve restoranlardaki yüzde 90, endüstride yüzde 43 ve inşaat sektöründeki faaliyetlerde de yüzde 88 düşüş yaşandığını aktardı. Halkın virüse karşı bağışıklık kazanmadığını ve şimdiye kadar Kovid-19’a karşı etkili bir tedavi bulunmadığına dikkati çeken Philippe, “Virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Philippe, serbest dolaşım sınırlandırmalarının sona ereceği 11 Mayıs’tan sonra hastalık belirtisi gösterenlere test yapılacağını ve Kovid-19 taşıyanların evlerinde veya hükümetin belirlediği otellerde karantina altında tutulacağını belirtti. Ayrıca Fransa’da toplu taşıma araçlarında maske takmak da zorunlu olacak.

Fransızlara yazın yurt dışında tatil yapmayı önermediğini dile getiren Philippe, 11 Mayıs’ta ülkedeki tüm okulların açılmayacağını, açılan okullarda ise gereken tüm tedbirlerin alınacağını kaydetti.

Yaşlı Bakımevlerinin Yarısında Kovid-19 Tespit Edildi

Fransız Sağlık Bakanı Veran da sağlık çalışanlarına maske, eldiven ve koruyucu ekipman temin etmekte hala sorun yaşandığını kabul etti. Bu hafta 5 milyon maskenin dağıtılacağını belirten Veran, hazirana kadar 15 bin solunum cihazına sahip olacaklarını söyledi. Veran, ülkedeki yaşlı bakımevlerinin yüzde 45’inde Kovid-19’a rastlandığının altını çizerek, yarından itibaren bakımevlerine ziyaretlere izin verileceğini kaydetti. Fransa’da 11 Mayıs’tan sonra her hafta 500 bin Kovid-19 testi yapılması hedefleniyor.

Ölü Sayısında Son 4 güne Kıyasla Düşüş Var

Fransa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 19 bin 718’e yükseldi. Virüs tespit edilen kişi sayısının son 24 saatte 7 bin 701 artarak 175 bin 942’ye ulaştığı belirtiliyor. Ülkede Kovid-19 nedeniyle 5 bin 744’ü yoğun bakımda olmak üzere 30 bin 610 kişi hastanelerde tedavi görüyor. Dünkü verilere göre, Fransa’da ölü sayısında son 4 güne göre düşüş yaşandı. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler