"Fransa"

Fransa’da Koronavirüs Salgınında Normalleşme Takvimi

Fransa’da koronavirüs salgınına yönelik alınan önlemlerin yavaş yavaş gevşetilmesine karar verildi. Ülkede sokağa çıkma yasağının kalkması 11 Mayıs’ta kalkması planlanıyor. Hükümet normale dönüş için hazırlanan ayrıntılı planı Nisan sonunda sunacak.

22 Nisan 2020 admin
Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, geçtiğimiz pazar günü yaptığı basın toplantısında, “Umut yeniden doğuyor, ancak sağlık krizi bitmiş değil. Birçoğunuz 11 Mayıs’ta ve sonraki aylarda neler olacağına dair detaylara girmemi istiyor. Ama şu an detaylandırmak istediğim, bu planı geliştirmek için kullandığımız ilkelerdir. Normal hayat düzenine çok çabuk dönemeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalar ışığında ülkedeki kısıtlamalar döneminin bitişinin kademeli olacağı belirtiliyor.

Huzurevleri Şartlı Olarak Ziyarete Açılacak

Fransa’da huzurevleri yaşlı kesimin yaşadığı kurumlar olarak en göz önünde olan ve hassasiyet gösterilen yerler arasında. Karantina hâlinin son bulmasını isteyen yaşlıların ve yakınlarının görüşmesi 20 Nisan’dan itibaren mümkün. Belli şartlar altında yapılacak görüşmelerde fiziki mesafe ve görüşme müddetine dikkat edilecek.
Evden Çalışma Sürdürülecek

Başbakan Philippe’nin ifadelerine göre 11 Mayıs’tan itibaren tüm Fransızlar iş yerlerine dönüş yapacak, fakat evden çalışma “mümkün olduğunca” devam edecek. Evden çalışılmadığı durumlarda işyerlerinde sosyal mesafeye uyulacak.

Okulların 11 Mayıs’ta Açılması Planlanıyor

Fransa’da okulların tekrar açılması kademeli şekilde gerçekleşecek. Başbakan Philippe’ye göre okullar 11 Mayıs’ta tüm ülkede aynı anda açılmayacak. Başbakan bu yeniden açılmayı karantinayla birlikte eğitimde eşitsizliğin ortaya çıkmasıyla savunuyor. Ona göre Fransa’da okulların kapalı olması nedeniyle birçok çocuk eğitime erişimden yoksun kaldı. Plana göre salgından en az etkilenen bölgelerdeki okullar daha hızlı ve daha fazla öğrenciyle açılacak.

Şehirlerarası Toplu Ulaşımda Seferler Artacak

SNCF (Ulusal Demir Yolu Şirketi), 11 Mayıs’tan itibaren Yüksek Hızlı Trenlerin yüzde 15’inin ve normal trenlerin yüzde 20’sinin seferlerine başlayacak. Seferlerin karantina dönemine nazaran iki katına çıkması planlanıyor. Şirket iki kişilik koltuklara tek kişi rezervasyon yapılacak şekilde bir ayarlama yapacak. Görevlilerin sosyal mesafe yasağına uymayanları ikaz edip ceza verebileceği belirtiliyor.
Kuaförler Açılacak

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire tarafından 16 Nisan perşembe günü belirttiği üzere kuaförler faaliyetlerine yeniden başlayabilecek. Kuaför salonlarda sağlık güvenliğini sağlamak için bir protokol oluşturulması gerektiğini belirten Le Maire, “Bence bir an evvel kuaföre gitmek isteyen milyonlarca Fransız vardır.” ifadelerini kullandı. (gt)

Belediye Seçimlerinin İkinci Turu

Başbakan Philippe, kararın başlangıçta açıklandığı gibi daha öncesinde değil 23 Mayıs tarihinde alınacağını belirtti. “23 Mayıs’ta olacak, ne öncesinde ne de sonrasında” ifadeleriyle net konuşan Başbakan Philippe, ikinci turun hangi tarihte yapılacağını ancak bu tarihte ilan edeceklerini vurguladı. Ayrıca “Bugün seçimlerin Haziran ayı sonunda yapıp yapılmayacağını bilmiyorum” ifadeleriyle durumun belirsizliğini dile getirdi.

İbadethanelerin Haziran’da Açılma İhtimali Var

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, din görevlilerine ibadet yerlerinin 11 Mayıs’taki karantinanın kalkmasıyla yeniden açılmayacağını, ancak Haziran ayında bir değerlendirme yapılabileceğini söyleyerek Haziran ayında açılma ihtimaline değindi. Cumhurbaşkanı, ibadet yerlerinin iki hafta sonra tekrar kapatılacağına ileri bir tarihte açılmalarının daha sağlıklı olacağını belirtti.
Macron, ibadethaneler Haziran’da açılsa bile din görevlilerinin yaz sonuna kadar büyük toplantılar yapmalarının yasak olduğunun altını çizdi.

Restoran, Kafe, Sinema ve Müzelerin Açılma Olasılığı

Fransa’da kafe, restoran, bar, sinema ve müzelerin kapalı olması bir milyondan fazla kişinin çalışmaması anlamına geliyor. Bu konuda hükümetten ümidini kesmeyen işletmeciler, bir an önce çalışma yerlerinin açılması için bekliyor ancak hükümete göre ne zaman açılacakları belli değil. Yine de işletmeciler Haziran ortasında bu tür yerlerin tekrar açılmasına izin verileceği ümidini taşıyor.

Yaz tatilinin ülke içinde geçirilmesi tavsiye ediliyor
Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa dışındaki ülkelere olan sınırların bir sonraki duyuruya kadar kapalı kalacağını söyledi. Hükümet sözcüsü Sibeth Ndiaye, “ABD’ye tatile gitmenin, bir Afrika ya da Asya ülkesine tatile çıkmanın sonuçlarının ne olacağını bilemem. Dünyanın diğer ucuna yolculuğa çıkmak için bilet alabileceğinizi söylemek zor olur. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ne olacağını bugünden bilemem, bu yüzden dikkatli olun derim.”
Ekonomik canlılığı ayakta tutmak için Fransızlara ülke içinde tatile gitmeleri önerilirken, sınırların açılması konusunda da tereddütler yaşanıyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler