"Almanya"

Almanya Genelinde Maske Zorunlu Olacak

Bazı eyaletlerin uygulamaya geçirdiği maske zorunluluğu, alış-veriş ve toplu taşıma araçlarında Almanya genelinde uygulamaya geçecek.

Bazı eyaletlerde uygulanan maske takma zorunluluğu ülke genelinde geçerli olacak. Pazartesi gününden itibaren Bremen, Kuzey Ren-Vestfalya, Aşağı Saksonya, Brandenburg, Rheinland-Pfalz ve Saarland’da korona virüse karşı tedbir olarak maske zorunlu olacak.

Eyaletler Arasında Uygulama Farklılıkları

Maske zorunluluğu, eyaletlerde farklı şekilde uygulanacak. Genel olarak vatandaşlar, otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçlarında, kamu binalarında ve alışveriş esnasında burun ve ağız koruması kullanmak zorunda olacak.
Yüz koruması kullanmayanlara ise bazı eyaletler para cezası uygulayacak. Mecklenburg-Batı Pomeranya’da, bunun cezası 25 avro. Geçen hafta başbakan Angela Merkel yapılan video konferansında, eyalet bakanlarıyla ülke çapında bir maske zorunluluğu üzerinde mutabık kalmamış, vatandaşlara sırf bir tavsiyede bulunmuşlardı.

“Toplu Bir Yaklaşım Önemli”

Kuzey-Ren Vestfalya eyalet hükümeti uzun süre kamusal alanlarda maske takma zorunluluğunu reddederken, şimdi belediye ve diğer eyaletlerden gelen baskıyla karar değiştirdi. KRV, Aşağı Saksonya, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletleri bu karar için birlikte adım attı. Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, Kuzey Ren Vestfalya’daki vatandaşların 27 Nisan Pazartesi gününden itibaren toplu taşıma ve perakende satış için ağız-burun bölgesini kapatacak maske veya şal takmaları gerekecek. Eyalet sözcüleri ortak bir açıklamada, yerel özellikleri dikkate alarak “siyasi kararların kabul görmesi için koronavirüs ile mücadelede toplu bir yaklaşımın siyasi kararların kabulü için merkezi önem taşıdığını.” söylediler.

Maske Zorunluluğu Kararına Eleştiri

Koronavirüs salgını sebebiyle farklı ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da maske ve dezenfektan malzemesi yetersizliği söz konusu. Bazı şehirlerde sağlık personeli dâhil olmak üzere maske yetersizliği ile mücadele edilirken Bavyera’nın 13 milyonluk nüfusuyla maske temininde zorluklar yaşanacağı tahmin ediliyor.

Bavyera’da sosyal medyada maske yapımı tarifleriyle karar öncesinde birçok vatandaş kendi maskesini yapmıştı. Söder açıklamasında bu tarz maskelerin ya da normal bir şalın da kullanılabileceğinin altını çizdi. Başbakan maske zorunluluğunda önemli olanın nefes yollarının kapalı olması ve bu şekilde salgının yayılmasını önlemek olduğunu ifade etti.

Alman federal hükümeti 16 Nisan’da yaptığı açıklamada maske takma önerisini dile getirmiş, fakat bir zorunluluk belirtilmemişti. Geçtiğimiz hafta Bavyera eyalet hükümeti yetkilileri maske zorunluluğunu yasalaştırmak için bir araya geldiğinde, Söder “Sadece öneriler yapmak belki gerekli, ama emniyet için yeterli değil.” demişti. (kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler