"Almanya"

Bavyera’da Kovid-19 Sebebiyle Maske Zorunluluğu Geldi

Almanya’nın Bavyera eyaletinde toplu taşıtlarda ve marketlerde maske zorunluluğu gelecek. Karar Eyalet Başbakanı Markus Söder (CSU) tarafından açıklandı.

Almanya’da koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 22 Mart’ta alınan tedbirler gevşetiliyor. Ülke genelinde mağazalar 20 Nisan, okullar ise 4 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak açılacak. Hayat normale dönerken maske zorunluluğu gündeme geliyor.

Maske Takmayanlara Cezai İşlem

Almanya’da maske zorunluluğunu karara bağlayan ilk eyaletler arasında Saksonya ve Mecklenburg-Vorpommern vardı. Bavyera’da ise 27 Nisan itibariyle maske takma zorunluluğu yürürlüğe girecek. Maske zorunluluğuna uymayanlar cezai işleme tabi tutulacak. Maske takma zorunluluğunda dükkan büyüklüğünün önemi olmadığı belirtiliyor.

Eyalet Başbakanı Markus Söder Twitter üzerinden yaptığı açıklamada maske zorunluluğu kapsamında ağız ve burun bölgesini kapatmak için günlük maskeler ya da şalların da uygun olduğunu dile getirdi. Söder ayrıca koronavirüs önlemlerinin gevşetilme sürecinin kararlılıkla takip edildiğini belirtti.

Maske Zorunluluğu Kararına Eleştiri

Koronavirüs salgını sebebiyle farklı ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da maske ve dezenfektan malzemesi yetersizliği söz konusu. Bazı şehirlerde sağlık personeli dâhil olmak üzere maske yetersizliği ile mücadele edilirken Bavyera’nın 13 milyonluk nüfusuyla maske temininde zorluklar yaşanacağı tahmin ediliyor.

Bavyera’da sosyal medyada maske yapımı tarifleriyle karar öncesinde birçok vatandaş kendi maskesini yapmıştı. Söder açıklamasında bu tarz maskelerin ya da normal bir şalın da kullanılabileceğinin altını çizdi. Başbakan maske zorunluluğunda önemli olanın nefes yollarının kapalı olması ve bu şekilde salgının yayılmasını önlemek olduğunu ifade etti.

Alman federal hükümeti 16 Nisan’da yaptığı açıklamada maske takma önerisini dile getirmiş, fakat bir zorunluluk belirtilmemişti. Geçtiğimiz hafta Bavyera eyalet hükümeti yetkilileri maske zorunluluğunu yasalaştırmak için bir araya geldiğinde, Söder “Sadece öneriler yapmak belki gerekli, ama emniyet için yeterli değil.” demişti. (hç)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler