'Kovid-19'

Almanya’da Müslümanlar 3 Mayıs’ta Camileri Açmaya Hazırlanıyor

Almanya’daki Müslüman kuruluşlar, ülkede yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede alınan tedbirler kapsamında kapatılan ibadethanelerin 3 Mayıs’ta açılması için hazırlık yapıyor.

@shutterstock

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, İçişleri Bakanlığında yapılan görüşmenin ardından dini cemaatler olarak koronavirüs salgını esnasında ibadethanelerde nasıl ibadet yapılabileceği konusunda bir tasarı hazırlayarak, hükümete ve eyalet yönetimlerine sunacaklarını belirtti.

Müslümanlar Camileri Açma Hazırlığında

Bazı tedbirler alarak mayıs başında camileri açmayı hedeflediklerini ifade eden Kesici, “Bizim hazırlığımız 3 Mayıs için. Elbette bu, salgının nasıl bir seyir göstereceği ve siyasetçilerin nasıl adımlar atacağı gibi gelişmelere de bağlı. Bizim amacımız 3 Mayıs’ta camileri açmak.” değerlendirmesinde bulundu.

Kesici, alınacak tedbirlerle ilgili “Bu konuda Müslüman kuruluşlarla  istişare ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de sosyal mesafenin uygulanması devam edecek. Abdesthanelerin kapalı tutulması gerektiğini duyurduk. Halıdan hastalık geçebiliyor. Herkesin kendi seccadesini getirmesi gibi düşünce var. Bunlar hala görüşülüyor. Kararlar alındığında kamuoyuna bildireceğiz.” dedi.

Sosyal mesafeden dolayı cemaatle namaz kılma konusunda ayrı bir plan yapmak gerektiğini aktaran Kesici, koronavirürüs ile mücadele kapsamında bulaşma zincirini takip etme açısından camiye gelenlerin isimlerini ve iletişim bilgilerinin alınmasının da yetkililer tarafından istenebileceğini kaydetti.

“Ramazanda Camilerde Toplu İftar İmkanı Yok”

Kesici, ramazan ayının arifesinde olunduğuna işaret ederek, “Mevcut durumda camilerde toplu iftar yapma imkanı yok.” dedi. Camileri açma konusunda hazırlanacak tasarıda birçok tedbirin yer alacağını belirten Kesici, şöyle konuştu: “Bazı camiler, ‘insanlarımızı koruyamayız, bizim için tehlike oluşturur’ diyerek, belki camileri açmama durumunda da olabilir. Biz kimseyi zorlamıyoruz. Herkesin kendi sorumluluğu içinde en doğru şekilde nasıl hareket edeceğine karar vermesi gerek. Biz sadece zemini hazırlıyoruz.”

Almanya’da bazı şehirlerde koronavirüs salgınından dolayı Müslümanlara moral vermek amacıyla ezanın cami dışında da duyulmasına izin verilmesinin güzel bir uygulama olduğunu belirten Kesici, madalyonun diğer tarafından bakıldığında, birçok şehir yönetiminin buna izin vermediğinin görüldüğünü de aktardı. Kesici, ayrıca Müslümanlara Kovid-19 döneminde alınan tedbirlere uymaları ve sorumluluk içinde davranmaları çağrısında bulundu.

Camilerin Kademeli Bir Şekilde Açılması Planlanıyor

Alman Federal Hükümeti, 20 Nisan itibariyle 800 metrekareye kadar alışveriş merkezlerinin açılacağını, 4 Mayıs itibariyle de okulların kademeli olarak öğrenci alacağını ilan etmişti. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, alışveriş merkezlerinin yeniden açılmasına müsaade edilirken ibadethanelerin kapalı tutulmasına anlam veremediklerini belirtmişti. Toplu ibadet yasağına devam kararının anlaşılır olmadığını söyleyen Altaş, “Bu durum ekonomik mülahazaların anayasa ile garanti altına alınmış temel haklardan daha öncelikli görüldüğü izlenimi oluşturuyor.” demişti. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler