"Almanya"

Almanya’da 1.800 Refakatsiz Mülteci Çocuk Kayıp

Almanya’da Sol Parti’nin Federal Meclis’e verdiği soru önergesine verilen cevapta, ülkede 1.800 refakatsiz mülteci çocuğun kayıp olduğu bildirildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

2017 yılında Alman Federal Meclisi, Almanya’ya ebeveynleri ya da herhangi bir aile büyükleri olmadan refakatsiz olarak gelen mülteci çocukların durumunu ele alan yüz sayfalık bir rapor yayınlamıştı. Bu raporda 2016’nın Şubat ayında Almanya’da velisiz olarak 60 bine yakın mülteci çocuk bulunduğu belirtilmiş; bunların yüzde 91’inin erkek olduğu ifade edilmişti. Aynı senenin sonunda ülkeye yalnız olarak giriş yapmış mülteci çocuklardan 8 bininin kayıp olduğu kayıtlara geçti. Almanya’da kayıp refakatsiz mülteci çocuk sayısı 2019 senesinin başarında ise 3.193’e düşmüştü.

Geçtiğimiz günlerde, Sol Parti’nin soru önergesi üzerine Almanya’da yanında velisi olmayan 18 yaş altı mülteci çocuklar konusu Federal Meclis’te ele alındı. Sol Parti, toplamda 22 soruda, Almanya’daki refakatsiz mülteci çocuklarla ilgili federal hükümetten bilgi istedi. Önergede geçen iki yılın da istatistikleri dâhil olmak üzere Almanya’da kaç mülteci çocuk ve gencin kayıp olarak bildirildiği ve bu çocuklar için ne tür önlemler alındığı da soruldu. Parti kayıp gençlerin, yasa dışı işler için istismar edilebilecekleri endişesi taşıyor.

“Kayıp Çocukların Hayatı Tehlikede Olabilir”

Funke Medya Grubu’na ait gazetelerin bildirdiğine göre Almanya’da kayıtlarda “kayıp” olarak geçen refakatsiz küçüklerin sayısının bu yılın mart ayı sonunda 1800’e ulaştığı belirtiliyor. Bunlardan 1.074’ü 14-17 yaş arası gençlerden ve 711’i ise çocuklardan oluşuyor. Kayıp çocukların birçoğunun Afganistan, Suriye, Fas, Gine ve Somali’den geldiği ifade ediliyor. Sol Parti’nin önergesine cevaben yayınlanan raporda ismi geçen Alman Çocuk Yardım Kurumu (DKHW), bir kayıp durumunda, mülteci çocuk ve gençlerin hayatlarının tehlikede olma ihtimaline dikkat çekiyor.

Almanya Yunanistan’dan 50 Refakatsiz Mülteci Çocuk Kabul Etti

Nisan ayının ortasında Yunanistan’da kamplarda yaşayan 47 refakatsiz mülteci çocuk, uçakla Atina’dan Aşağı Saksonya eyaletinin Hannover kentine getirilmişti. Çocukların aşağı Saksonya eyaletinde iki hafta karantinada tutulduktan sonra eyaletlere dağıtılacağı kaydedilmişti. Midilli, Sisam ve Sakız adalarındaki kamplardan alınan mülteci çocukların Afganistan, Suriye ve Eritre uyruklu olduğu açıklanmıştı.

AB Komisyonu martta, Yunanistan’dan, çoğu refakatsiz 1600 mülteci çocuğun üye ülkelere dağıtılması için girişim başlatmıştı. Çocukları almak için gönüllü olan üye ülkeler arasında Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Portekiz, Lüksemburg ve Litvanya ile İsviçre yer almıştı. Almanya 300 ila 500 çocuğu ülkeye kabul etmeyi taahhüt etmişti.

UNICEF’in şubat ayı verilerine göre, Yunanistan’daki kamplarda 5 bin 463 refakatsiz mülteci çocuk bulunuyor. Bunların en az 1752’si aşırı kalabalık ve kötü koşullarıyla gündeme gelen Midilli’deki Moria kampı benzeri kamplarda yaşıyor.(eb)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler