"Almanya"

“Toplu İbadet Yasağına Devam Kararı Anlaşılır Değil”

Almanya koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 22 Mart’ta aldığı tedbirleri gevşetme kararı aldı. Ancak cami, kilise ve sinagoglardaki toplu ibadet yasağı devam edecek.

IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş

Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında alınan bazı önlemlerin gevşetilmesi kararı çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Camiler ve diğer ibadethanelerdeki toplanma yasağının ise devam etmesi kararlaştırıldı. Eyaletler ve federal hükûmet tarafından varılan kararda, kilise, cami, sinagog ve diğer dinî toplulukların ibadethanelerinde dinî kutlama ve törenler kapsamında bir araya gelinmesi yasağı devam edecek.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş cami ve diğer ibadethanelerdeki toplanma yasağının devam ettirilmesi kararıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Altaş, alışveriş merkezlerinin yeniden açılmasına müsaade edilirken ibadethanelerin kapalı tutulmasına anlam veremediklerini belirterek ekledi: “Bu durum ekonomik mülahazaların anayasa ile garanti altına alınmış temel haklardan daha öncelikli görüldüğü izlenimi oluşturmaktadır.”

“İbadet Yasağı Kademe Kademe Kaldırılmalı”

Altaş açıklamasında insan hayatı ve sağlığının korunmasının her şeyden önce geldiğini ve devletin bu konuda aldığı önlemleri sonuna kadar desteklediklerini aktardı. Almanya’da henüz resmî kısıtlama ve yasaklar açıklanmadan önce Almanya genelindeki camilerde toplu ibadetlere ara verilmişti. Bu durumu hatırlatan Altaş, bu çerçevede pek çok dinî hizmeti de dijital platformlara taşıdıklarını vurguladı.

Altaş, ancak bugün gelinen noktada, alışveriş merkezlerinin yeniden açılması gündeme gelmişken, cami, kilise ve sinagoglardaki ibadet yasağının devam ettirilmesi kararını anlamakta güçlük çektiklerini belirtti: “Camiler, kiliseler, sinagoglar ve diğer ibadethanelerin de belli şartlar çerçevesinde kademe kademe açılmasına müsaade edilmeli ve böylece onlara da güven ekseninde yaklaşıldığı gösterilmelidir.”

İbadethanenin büyüklüğüyle orantılı olarak kişi sayısında kısıtlamaya gidilebileceğini ve mümkün olduğunca çok kişinin camilerdeki ibadetlere katılabilmesi için dönüşümlü kayıt uygulamasının gündeme alınması önerisinde bulunan Altaş, bu sayede olası bulaşma zincirinin daha kolay tespit edilip, risk durumunda daha hızlı harekete geçilebileceğini belirtti.

Öneriler Cuma Günü İçişleri Bakanlığına Sunulacak

Altaş bu anlamda, camilerin kademeli bir şekilde açılmasına yönelik hazırlanan ve virolog ve uzmanların görüşleri ve güncel veriler doğrultusunda sürekli güncellenen bir konseptin önümüzdeki günlerde eyalet ve federal içişleri bakanlıklarına sunulacağını ifade etti. “İnsanlar toplu taşıma araçlarını kullanarak şehirlerde alışveriş yapmaya gidebiliyorken, özellikle de ramazan ayında camilerin kapalı tutulacak olmasını Müslümanlar anlamakta güçlük çekeceklerdir.” diyen Altaş, durumun ciddiyeti ve anayasa ile güvence altına alınmış inanç özgürlüğü ile uyumlu bir çözüm bulunabileceğini vurguladı.

Alman İçişleri Bakanlığından yapılan açıklama doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber’in cuma günü dinî toplum liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmede ibadethânelerde toplanma yasağında yapılacak olası bir gevşetmenin şartları ve çerçevesi hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. Toplantıya Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Almanya Ortodoks Piskoposlar Konferansı, Almanya Yahudiler Merkez Konseyi ve Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) yetkilileri katılacak.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler