'kovid-19'

KRM Açıkladı: “Almanya’da Camiler 9 Mayıs’ta Açılacak”

Almanya’da koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesiyle birlikte camiler kapılarını ibadete açmaya hazırlanıyor. Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (KRM) kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Almanya'da camiler ibadete açılıyor. Foto: Shutterstock

Almanya’da Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 22 Mart’ta alınan tedbirler kademeli olarak gevşetilmeye devam ediyor. Başbakan Angela Merkel’in, eyalet başbakanlarıyla video konferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Merkel, tüm ibadethaneler, müzeler, sergi salonları, hayvanat bahçeleri ve çocuk parklarının sıkı hijyen kurallarına uyulması koşuluyla açılabileceğini açıkladı.

İbadethanelerin yeniden açılması kararı ile ilgili olarak Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada eyalet başbakanlarıyla yapılan toplantıdan çıkan kararların takdirle karşılandığı belirtildi. Toplu ibadetlerin önünün açılmasının din özgürlüğüne uygun bir adım olduğu ve topluma iyi bir mesaj verdiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca federal ve eyalet düzeyinde alınan kararlar hakkında gerekli istişarenin gerçekleştirilerek, KRM üyesi camilerin 9 Mayıs’ta yeniden açılması kararı alındığı kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan KRM Sözcüsü Burhan Kesici, “Bu kararı, insan hayatının ve sağlığının korunması konusundaki dinî ve medeni sorumluluğumuzdan hareketle, en iyi bilgilere dayanarak ve içimiz rahat bir şekilde aldık.” dedi.

Açık Camilerde Hangi Tedbirler Uygulanacak?

Camilerde önce beş vakit namazın yalnızca üçü, sabah, öğle ve ikindi namazları eda edilecek. Namazlar esnasında KRM tarafından hazırlanan ve Robert Koch Enstitüsü tarafından da gözden geçirilen yönergelere uyulacak. Bu yönergeler arasında camiyi ziyaret edenlerin sayısının azaltılması, mesafe ve maske zorunluluğu, duruma uygun hijyen tedbirleri ve camiye gelenlerin isimlerinin kaydedilmesi gibi önlemler var. Ayrıca camiye gelenlerin seccadelerini yanlarında getirmeleri isteniyor.

Camiler kapılarını açacak olsa da, mevcut durumda teravih, cuma ve bayram namazları gibi yoğun katılımlı namazlara ara verilmeye devam edilecek. KRM camilere sunulan koşulların sürekli denetleneceği ve gerekli durumlarda ilavelerin yapılacağını duyurdu. (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler