'KOVID-19'

İsviçre Komşu Ülkelerle Sınırlarını Yeniden Açıyor

İsviçre Federal Konseyi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına almak amacıyla kapattığı Almanya, Fransa ve Avusturya sınırlarını 15 Haziran'da yeniden açmak için prensipte anlaşmaya varıldığını duyurdu.

14 Mayıs 2020 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock

İsviçre Federal Konseyi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına almak amacıyla kapattığı Almanya, Fransa ve Avusturya sınırlarını 15 Haziran’da yeniden açmak için prensipte anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Sınırlar Haziran Ortasında Yeniden Açılacak

Konseyden yapılan yazılı açıklamada, 16 Mart’ta ilan edilen OHAL’in ardından komşu ülkelerle sınırların kapatıldığı hatırlatıldı. Konsey üyesi İsviçre Adalet ve Göç Bakanı Karin Keller-Sutter’in her üç ülkenin içişleri bakanıyla görüştüğü belirtilen açıklamada, “epidemiyolojik durumun izin vermesi koşuluyla” sınırların haziran ortasında yeniden açılmasına yönelik anlaşmaya varıldığı aktarıldı.

Açıklamada, Avrupa’da Kovid-19’un en çok etkilediği komşu ülke İtalya ile sınırların ne zaman açılacağına değinilmemesi ise dikkat çekti. İsviçre Federal Hükümeti, ülkede şimdiye kadar 1870 kişinin ölümüne yol açan salgınla mücadelede alınan sert önlemlerin üç aşamada gevşetilmesine karar vermişti. İsviçre’de Kovid-19 vakalarının düşmeye devam etmesi durumunda, 11 Mayıs’ta yürürlüğe girecek ikinci aşamada da zorunlu okullar, perakende satış mağazaları ve semt pazarlarının açılmasına izin verildi. 8 Haziran’da devreye sokulacak üçüncü ve son aşamada orta dereceli okullar, meslek okulları ve üniversitelerin tekrar açılması öngörülüyor.

Koronavirüs Tedbirleri Schengen’i Vurdu

Mart 2020’de Avrupa ülkeleri arasında serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması, 25’inci yaşına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sınır kontrolleri ile girmişti. Koronavirüs salgınını önlemek amacıyla pek çok Avrupa ülkesi sınırlarını kapatma kararları almıştı. AB Komisyonu verilerine göre, koronavirüs salgını nedeniyle Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, Macaristan, İspanya, Portekiz, Polonya, Çekya, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsviçre, Estonya ve Litvanya resmi olarak geçici sınır kontrolleri uyguladı. İsviçre, İtalya sınırından bazı istisnalar dışında kimseyi kabul etmeyeceğini duyurmuştu. 26 Schengen ülkesi arasında sınır uygulamaları normal şartlarda yapılmıyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler