'Nefret Suçu'

Fransa’da İnternette Nefret İçerikli Paylaşımlar 24 Saat İçinde Kaldırılacak

Fransa'da Ulusal Meclis, internette nefret içerikli paylaşımların kaldırılmasını zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı.

14 Mayıs 2020 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa Ulusal Meclisi’nde yapılan oylamada internet şirketlerinin nefret, şiddet, din ve ırk üzerinden hakaret içerikli paylaşımları 24 saat içerisinde kaldırmasını zorunlu tutan yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

Terör Eylemine Teşvik Eden İçerikler De Yasa Kapsamında

Facebook, Twitter, YouTube ve Instagram gibi platformların da içinde bulunduğu internet şirketlerinin, yetkililer tarafından talimat verildikten sonra terörizm ve pedofili ile ilgili paylaşımlarını 1 saat içerisinde kaldırmaları zorunlu hâle getirildi. Terör eylemine teşvik eden mesaj, görüntü ve fotoğraflar da bu yasa kapsamında değerlendirilecek. Nefret veya ırkçı söylemler gibi “açıkça yasadışı” olan içerikler ise şirketlere kullanıcılar tarafından bildirilmesinden sonraki 24 saat içinde kaldırılmak zorunda olacak.

Tasarıya göre internette söz konusu paylaşımları kaldırmayan şirketler 1,25 milyon Avro’ya kadar para cezasına çarptırılacak. İnternette söz konusu paylaşımlar yapan kullanıcılara ise 15 bin avro ve 1 yıl hapis cezası verilecek. Fransa’da internetteki bu paylaşımları kaldırmakla yükümlü olacak şirketlerin kararnameyle belirleneceği bildirildi.

Koronavirüs Salgını Sonrası Ulusal Meclis’te Onaylanan İlk Yasa

Nefret Söylemi Yasası, koronavirüsü salgının Fransa’yı vurmasından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin çoğunluk olduğu Ulusal Meclis’te koronavirüs acil durumuyla bağlantısı olmayan ilk yasa oldu. İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinin (LREM) desteklediği tasarıya, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR), aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) karşı çıktı.

Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği’nin (CCIF) açıkladığı 2019 yıllık raporunda 789 İslamofobik vaka kaydedilmişti. CCIF, ülkedeki İslamofobik vakalarda 2018’e göre yüzde 17, 2017’ye göre ise yüzde 77 artış söz konusu olduğunu açıklamıştı. Müslümanlara yönelik suç eylemlerini farklı bir yöntemle kaydeden Fransa İçişleri Bakanlığı’na göre ise, 2019’da 154 Müslüman karşıtı olay yaşandı ve bu vakalarda 2018’e göre yüzde 54 artış kaydedildi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler