'Almanya'

Almanya’da Nefret Suçları ve Aşırı Sağla Mücadele İçin Yasa Tasarısı

Federal Alman hükûmeti internet ortamında işlenen aşırı sağ ve nefret suçlarıyla mücadeleye yönelik yasa tasarısını sundu.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da son dönemlerde başta sosyal medya olmak üzere internet ortamında nefret söylemlerinde artış görülüyor. Federal Hükûmet, konuyla ilgili önlem almak için 14 Nisan 2020 Salı günü, aşırı sağ ve nefret suçlarıyla mücadeleye yönelik yasa tasarısı sundu. Yasa, sanal ortamda işlenen suçların yasal takibini kapsıyor.

Genel olarak tüm insanlara, özel olarak da siyasi ve toplumsal alanda görünür, angajman sahibi kişilere karşı mevcut Alman ceza hukukunu ihlal eden ve agresif bir şekilde, sindirme ve suç tehdidi içeren eylemler, yasanın gerekçesi olarak gösteriliyor. Bu eylemler sadece bireylerin kişilik haklarına bir saldırı olarak değil; aynı zamanda siyasi diskura saldıran, demokratik ve çoğulcu toplum düzenini sorgulatan eylemler olarak da değerlendiriliyor.

Sosyal Medya Sağlayıcıları için Merkezî Raporlama Yükümlülüğü

Yasa aynı zamanda 2017’de yürürlüğe giren Ağ İcra Yasası’nı (NetzDG) geliştirmeyi hedefliyor. Yasa tasarısı, sosyal medya sağlayıcıları için merkezî bir raporlama yükümlülüğü de öngörüyor. Tasarıya göre sosyal medya sağlayıcıları, bazı cezai içerikleri Federal Suç Dairesi’ne (Alm. “Bundeskriminalamt”) bildirmekle yükümlü. Buna göre somut suç teşkil eden içerikler ve sosyal medyada ifade özgürlüğünü olumsuz etkileyen içeriklerin raporlanması öngörülüyor.

Ayrıca tasarı, çocuk pornografilerine erişimin sağlanmasını, bu tür içeriklerin üretilmesini, söz konusu içeriklerin ticaretinin engellenmesini ve bunların gerçek hayata teşvikini engellemeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra, Ağ İcra Yasası, ölen kişinin anısını ağır şekilde aşağılama (Alm. “Verunglimpfung des Andenkens Verstorbener”) suçuyla desteklenecek. Geçtiğimiz yıl Kassel Valisi Walter Lübcke’nin suikasta kurban gitmesinin ardından internet ortamında gerçekleştirilen kışkırtmalar da bu durumun önemini ortaya koyuyor.

Hakaret İçeren İfadeler De Ceza Kapsamında

Tasarının bir diğer önerisi ise Alman Ceza Kanunu (StGB) katalog suçlarına “tehlikeli yaralama” maddesinin de dâhil edilmesi. Tasarıya göre kamu düzenini bozmayı amaçlayan suçların mükafatlandırılması ve onaylanmasının da mercek altına alınması öngörülüyor. Ayrıca hakaret içeren ifadelerin, kamusal alanda veya başka mecralarda yayılmasına ise azami iki yıl hapis cezası öneriliyor.

Siyasetçilere karşı işlenen kötüleme ve iftira suçları (Alm. “Nachrede und Verleumdung”), belediye seviyesindeki siyasetçiler için de geçerli olacak. Tasarıda cinsel dokunulmazlığa, vücut dokunulmazlığına ve kişisel hürriyete karşı eylemlerin de tehdit suçu kapsamında ele alınmaları öngörülüyor. Tasarının bir diğer önerisi ise faillerin antisemitik motiflerinin, insanları aşağılayıcı bir sebep teşkil etmesinden dolayı, cezanın belirlenme sürecinde açık bir şekilde belirtilmesi. (eb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler