"Aşırı Sağ"

Norveç’te Aşırı Sağcı Cami Saldırganına 21 Yıl Hapis Cezası Talebi

Norveç’in Barum şehrinde El-Nur İslam Merkezi Camisi’ne terör saldırısından dolayı gözaltında tutulan 22 yaşındaki Philip Manshaus için savcılık 21 yıl hapis cezası talebinde bulundu. Gerekçe aşırı sağcı saldırganın yeniden suç işleme ihtimali.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Norveç’in Barum şehrinde Afganlara ait El-Nur İslam Merkezi Camisi’ne 10 Ağustos 2019’da aşırı sağcı bir saldırgan tarafından düzenlenen silahlı saldırı sonrası terör soruşturması başlatılmıştı. Oslo’da “cinayet” ve “terör saldırısı” suçlamasıyla mahkemeye çıkarılan Manshaus, önce küçükken evlatlık alınan ve Çin asıllı olan üvey kız kardeşini öldürmüş, ardından camiye saldırıda bulunmuştu. Terör saldırısı camideki 65 yaşındaki Afganistan vatandaşı Mohammad Rafique’nin saldırganın üzerine atlamasıyla engellenebilmişti. Zanlı ile boğuşma sırasında vücudunda şişlikler ve morluklar oluştuğunu aktaran Rafique’ye, çevreden de yardım gelmiş ve zanlının silahı elinden alınmıştı.

21 Yıl Hapis Cezası Talebi

Norveç savcılığı gözaltında tutulan 22 yaşındaki Manshaus’a 21 yıl hapis cezası talebinde bulundu. Johan Øverberg Barum mahkemesinde çarşamba günü yapılan açıklamada saldırganın en az 14 yıl boyunca hapis cezasına tabi tutulması gerektiği söylendi. Gerekçe olarak da zanlının aşırı sağcı tutumu ve suçların tekrarlanma tehlikesi sunuldu. Sanık terör saldırısını ve üvey kardeşinin cinayetini kabullenip suçunu itiraf etmişti. Buna rağmen mahkeme karşısında kendisini yine de suçlu olarak görmediğini beyan edip, aşırı sağcı ve ırkçı görüşlerini de dile getirmişti.

Saldırıda Aşırı Sağcı Motif

Sanık kendisine idol olarak Yeni Zelanda’da iki camiye saldıran ve 50 kişiyi katleden Brenton Tarrant’i gördüğünü daha önce sosyal medyadan ifade etmişti. Brenton Tarrant Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde iki camiye saldırıp 51 kişiyi katletmişti.
Aşırı sağcı saldırganın mahkeme karşısında yaptığı açıklamalar da aşırı sağcı tutumunu gün yüzüne çıkarttı. Daha öncesinde Emniyet Müdür Yardımcısı Rüne Skjold, şüphelinin aşırı ırkçı görüşlere sahip olduğunu kaydederek, “Şüpheli faşist Norveç partisi Nasjonal Samling’in Başkanı Vidkun Quisling’i övüyor ve yabancı düşmanlığını sık sık dile getiriyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Philip Manshaus’un yargılandığı mahkeme salonunda koronavirüs önlemleri sebebiyle yalnızca hakim, savcı, sanık ve avukatlar yer aldı. Tanıkların ifadeleri farklı bir salondan görüntülü olarak mahkeme salonuna aktarıldı.Mahkemenin ne zaman sonuçlanacağı henüz belirsiz. Yargılanmaya hangi tarihlerde devam edileceği de beyan edilmedi. (hç)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler