'Ramazan Bayramı'

Almanya’da Koronavirüs Gölgesinde Bayram Namazı Kılınacak Mı?

Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ibadete bir süre ara verilen camiler, belirli kurallar çerçevesinde 20 Mayıs’tan itibaren tamamen ibadete açıldı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ibadete bir süre ara verilen camiler, belirli kurallar çerçevesinde 20 Mayıs’tan itibaren tamamen ibadete açıldı.

Dinî cemaatler ile yerel yöneticiler arasında yapılan görüşmeler sonucu alınan yeni kararla, Almanya’daki normalleşme süreci çerçevesinde 20 Mayıs Çarşamba gününden itibaren tüm vakit namazlarının yanı sıra, cuma ve teravih namazlarının da kılınması kararlaştırılmıştı.

Camilerin açılması konusunda elde edilen tecrübeler Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından değerlendirildi ve bayram namazı için görüşüldü. Kararın sonucunda normalleşme süreci kapsamında camiler tüm vakit namazları ve teravih namazlarını cemaatle kılmak için kapılarını açıldı. Bayram namazlarının da gruplar hâlinde kılınacağı açıklandı.

Yüksek Tedbirler Eşliğinde Bayram Namazı

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Teşkilatı Genel Başkanı Kemal Ergün, yaptığı açıklamada belirlenen tedbirlerle beraber camilerde bayram namazının eda edilebileceğini ifade etti. Bu açıklamaya göre camilerin öncesinde bir kayıt sisteminin yapması öneriliyor. Bu şekilde olası tehlikelerin önüne geçilmesi, bunun beraberinde camilerde tüm hijyen kurallarına uyulması isteniyor. Mesafenin korunması, cemaatin kendisinin beraberinde seccade ve maske getirmesi ve camiye gelenlerin kaydının yapılması gibi özel şartlar yerine getirilerek bayram namazının eda edilebileceği belirtiliyor.

Bayram Namazı İçin Ön Kayıt Sistemi

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Kazım Türkmen, teşkilat başkanlarına yönelik gönderdiği yazıda, belirlenen kurallara uyulması koşuluyla camilerde bayram namazının daha titiz davranılarak kılınabileceğini bildirdi.Türkmen yazısında, “İzin alabilen derneklerimizin bayram namazlarını açık alanda kılmalarında fayda mülahaza edilmektedir. Bu namazlara iştirak etmek isteyen cemaati ön kayıt sistemi ile takip etmek konsepti uygulamakta kolaylık sağlayacaktır. Ancak şartları ve güvenliği yerine getiremeyen camilerimiz kesinlikle toplu ibadete açılmamalıdırlar.” ifadelerine yer verdi. Aynı şekilde bazı camilerde iki kere bayram namazı kılınacağı da bildirildi.

İslam Kültür Merkezleri Birliği’ne (VIKZ) bağlı camilerde de bayram namazları eda edilecek. VIKZ’den Erol Pürlü burada da yine bir ön kayıt yaptırarak ve camilerde tüm elzem kurallara uyularak namazın kılınacağını açıkladı. Aynı şekilde Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) de bayram namazını eda edecek cami birlikleri arasında.

ZMD Camileri Bayram Namazında da Kapalı Kalacak

Almaya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) ise camilerinin tamamını bu süreçte kapalı tutacak. ZMD 31 Mayıs’a kadar vakit namazları, teravih namazları ve bayram namazının cemaat hâlinde kılınmamasını önerdi. ZMD Başkanı Aiman Mazyek, “Dini görevimiz olarak, toplum içerisindeki tüm vatandaşlarımızı korumayı üstlenmemiz gerekir.” diyerek koronavirüs salgını esnasında toplu ibadetlerin Müslümanlar açısından sakıncaları olabileceğine değindi. (hç)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler