"Alman Ordusu"

Alman Ordusundaki Aşırı Sağcı Eğilimlerle Mücadele

Almanya’da Federal Meclisin Ordu Sorumlusu Eva Högl, ordudaki aşırı sağ yapılanmalarına karşı mücadeleyi güçlendirmek istediğini açıkladı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Eva Högl, Almanya Federal Meclis’in yeni ordu sorumlusu olarak parlamento önünde yemin etti. Alman Silahlı Kuvvetlerindeki aşırı sağcılığa karşı daha güçlü bir mücadele için çağrıda bulunan Högl, “Alman ordusundaki aşırı sağcı eğilimler temelden tartışılmalı” ifadesini kullandı.

“Yapısal Değişikliklere Gidilmeli”

Almanya Savunma Bakanlığı, Özel Kuvvetlerde (KSK) geçmişte ortaya çıkan aşırı sağcı olayları araştırmak için bir çalışma grubu kurdu. Högl, başlatılan araştırmanın Silahlı Kuvvetlere ve Alman askerlerine karşı genel bir şüpheyi içermediğini, fakat bu tür olaylara yeniden odaklanılması gerektiğini vurguladı: “Aşırı sağcı olaylar yalnız bireysel vakalardan ibaret değil. Irkçı eğilimlerin yayılmaması ve bu gibi eğilimlere karşı çıkan askerlerin daha güçlü bir şekilde desteklenmesi için, yapısal değişikliklere gidilmeli.”

Şüpheli vakalardaki soruşturma sürecinde yapılan hatalara işaret eden Högl, Almanya’da özellikle son dönemlerde yaşanan olaylara binaen bu sorunun toplum ve siyaset tarafından daha açık bir şekilde ele alındığı değerlendirmesinde bulundu. Mayıs ayının ortalarında aşırı sağ bağlantılı, Özel Kuvvetler mensubu bir başçavuşun evinde patlayıcı ve silah bulunduğu açığa çıkmıştı. Söz konusu askere karşı soruşturma sürüyor.

Hans Peter Bartels’in yerine geçen Högl, daha önce Federal Meclisteki, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) meclis grup başkan yardımcısıydı. Alman Silahlı Kuvvetleri ile alakalı bir uzmanlığı olmadığından ordu sorumlusu olarak seçilmesi eleştiriyle karşılanmıştı. Almanya’da Federal Meclisin ordu sorumluları Alman Anayasasının 45 b maddesine göre, Federal Meclis ile iş birliği içinde Silahlı Kuvvetleri kontrol etmekle sorumlu.

Aşırı Sağcı Askerlere Karşı Yasa Değişikliği

Almanya Federal Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in, aşırı sağ yapılanmalarla ilişkisi tespit edilen askerlerin ordudan ilişiğinin daha hızlı kesilebilmesi için Silahlı Kuvvetler Yasasında değişiklik yapmak istediği ifade edildi. Der Spiegel dergisinde yer alan haberde, Karrenbauer’in söz konusu değişikliği içeren tasarıyı Bakanlar Kuruluna sunduğu belirtildi.

Karrenbauer’in Bakanlar Kurulu üyelerine, tasarıyla ilgili “aşırılık yanlılarına daha hızlı ve uygun yanıt verilmesini sağlayan önemli bir değişiklik” değerlendirmesinde bulunduğu aktarıldı. Tasarıya göre aşırı sağcı tutumu tespit edilen ve sekiz yıla kadar orduda görev yapan askerlerin uzun süreli disiplin soruşturmasına gerek olmadan ilişiği kesilebilecek. Ayrıca ordu içindeki disiplin yönetmeliğinde de bazı değişiklikler yapılacağı ve bir suç işlenmesi durumunda iki maaş kesintisi olarak verilen cezanın daha da artırılacağı vurgulandı. Mevcut yasada, bir askerin ordudan kısa sürede ilişiğinin kesilmesi ancak 4 yıllık personel olması durumunda ve yaklaşık 2,5 yıl süren soruşturma sonunda mümkün olabiliyor. (AA/ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler