'Almanya'

Terör Eylemi Yapabilecek Aşırı Sağcıların Sayısında Artış Var

Almanya’daki aşırı sağcıların sayısı son bir sene içerisinde önemli ölçüde arttı. Belirlenen aşırı sağcıların ağır şiddet ve terör eylemleri gerçekleştirebilecek nitelikte kişiler olduğu bildirildi.

4 Haziran 2020 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock / Knipdesign

Almanya’daki aşırı sağcıların sayısı artmaya devam ediyor. FDP Milletvekili Benjamin Strasser’ın Federal Meclise sunduğu soru önergesine verilen cevapta Federal Kriminal Daire (BKA) tarafından takip edilen aşırı sağcıların sayısı bir sene içerisinde yüzde 60 arttı. Bir sene önceki listede şiddet eylemi düzenleme potansiyeli olan 39 aşırı sağcı bulunurken, bu sene şimdiden sayı 65’e çıktı. Takip edilen aşırı sağcıların ağır şiddet ve terör eylemleri gerçekleştirebilecek nitelikte kişiler olduğu bildiriliyor.

2019 yılındaki sayılar, Federal Kriminal Daire (BKA) tarafından Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke’nın cinayeti ardından açıklanmıştı. 10 sene boyunca Kassel Valisi olan Lübeck, 2 Haziran 2019 tarihinde bir aşırı sağcı tarafından evinde öldürülmüştü. Kendisi mültecilere yönelik hoşgörülü tavrı nedeniyle özellikle aşırı sağcıların tehditlerine maruz kalmış ve hakarete uğramıştı. Ayrıca, Lübcke’nin isminin NSU terör örgütünün listesinde de yer almış olduğu biliniyor. Cinayetin ardından şüpheli Stephan E.’nin aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi’nin seçim kampanyalarında aktif rol aldığı ve partinin Kuzey Hessen’deki buluşmalarına katıldığı, ayrıca partiye bağışta bulunduğu ve 2018 yılında AfD’nin Chemnitz’teki protesto gösterilerine katıldığı ortaya çıkmıştı.

15 Bin Aşırı Sağcıdan 65’i listede

FDP Milletvekili Benjamin Strasser, BKA tarafından belirlenen sayının gerçeği yansıtıp yansıtmadığından şüphe ettiğini belirtti. 65 kişinin az olduğunu düşünen Strasser, “Almanya’da şiddet eylemlerine girişebilecek 15 bin aşırı sağcı var. Emniyet yetkilileri sadece çok az bir bölümünü sınıflandırıyor.” ifadelerini kullandı. Takip edilen aşırı sağcıların sayısının bir senede bu denli artması, Strasser tarafından eleştirildi. Milletvekili emniyeti, geçmiş yıllarda yaşanan olayları iyi değerlendirememekle de suçladı.

Yeni Yazılım: “Sağcı Radarı”

Strasser, Almanya Federal Kriminal Dairede sunulması planlanan “Sağcı Radarı” adlı “tehlike tahmin yazılımının” bu seneki yaşanan artış nedeniyle hızlı bir şekilde kullanıma geçilmesini savundu. Ayrıca, yazılımın kullanımında gecikme yaşandığı takdirde sonuçların son derece tehlikeli olacağını belirtti. Son olarak Strasser, aşırı sağcılık konusunda artan hassasiyetin diğer konuların ihmali anlamına gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Emniyetin verilerine göre, “tehlike potansiyeli gösteren İslamcilar”ın sayısı bu sene 100 kişi ile azaldı. Yetkililer, Şubat 2019’da bu alanda 760 kişiyi takip ettiklerini belirtirken, tam bir sene sonra bu sayının 660’a indiğini açıkladılar. Emniyet, tehlike potansiyeli olan kişileri en ağır şiddet ve terör eylemleri gerçekleştirebilecek nitelikte insanlar olarak sınıflandırıyor. (eh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler