'2020 Yaz İzin Dönemi'

Türkiye’ye Kara Yoluyla Seyahatte Kullanılabilecek İki Rota

Tatil dönemi yaklaşırken Avrupa'da yaşayan ve tatillerini Türkiye'de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler, Türkiye'ye kara yoluyla seyahatlerde alternatif rotaları araştırmaya başladı. Peki Türkiye'ye kara yoluyla seyahatte kullanılabilecek ideal rotalar hangileri?

2020 yılında Türkiye'ye karayoluyla gidecekler için transit geçiş yapılacak ülkelerin düzenlemeleri farklı. Fotoğraf: Anadolu Images, Değişiklikler: Perspektif

Tatil dönemi yaklaşırken Avrupa’da yaşayan ve tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler, Türkiye’ye kara yoluyla seyahatlerde alternatif rotaları araştırmaya başladı. Peki Avrupa’dan Türkiye’ye kara yoluyla seyahat edecekler için faydalı olabilecek rotalar ve güncel bilgiler nasıl? Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) kara yolu seyahatlerinde kullanılabilecek iki rotaya dair güncel durum ve uygulamaları paylaştı.

Kara Yoluyla Seyahatlerde Kullanılabilecek “2 Rota”

Avrupa’nın farklı ülkelerinden kara yoluyla Türkiye’ye gelerek, izinlerini memleketlerinde geçirmek isteyen vatandaşların en yoğun kullandığı güzergahların da Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesiyle transit geçişlere açıldı.

Yolcuların Türkiye’ye kara yoluyla seyahatlerinde kullanabilecekleri “2 Rota” ise “Fransa/Belçika/Hollanda – Almanya-Avusturya-Macaristan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye (Kapıkule). Fransa/Belçika/Hollanda – Almanya-Avusturya-Slovenya-Hırvatistan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye (Kapıkule).” olarak belirlendi.

Kara Yoluyla Gelecekler İçin Sınır Uygulamaları

Avrupa ülkelerinde Kovid-19 nedeniyle kapatılan sınırlar, kademeli olarak yeniden açıldı. Buna bağlı olarak kara yolunu tercih edecek yolcuları buralarda birtakım uygulamaları bekliyor. Buna göre kara yolunu kullananlar için sınır uygulamaları şu şekilde:

  • Fransa-Almanya arasındaki geçişlerde gevşetilmiş sınır kontrolleri yapılıyor. Bu kontroller, 15 Haziran’da kaldırılacak. Geçişlerde ise herhangi bir izin, belge ve Kovid-19 testi sonucu talep edilmiyor.
  • Belçika-Almanya arasındaki sınır kontrolleri de 8 Haziran’a kadar devam ediyor. Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve virüs test sonucu istenmiyor.
  • Hollanda-Almanya arasındaki geçişler açık olup, dönem dönem yapılan kontrollerde seyahat nedeni soruluyor. Yolculardan burada da herhangi bir izin, belge ve Kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.
  • Almanya’nın komşu ülkeleri Danimarka, Avusturya, Hollanda, İsviçre ve Fransa ile mayısta gevşetilen geçiş kontrolleri, 15 Haziran’da tamamen kaldırılacak.
  • Bakanlar Kurulunca 2 Haziran’da alınan karar doğrultusunda, 26 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin yanı sıra İngiltere, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein’a yönelik seyahat uyarıları da kaldırılmış bulunuyor.
  • Lüksemburg’dan geçecek kişiler için herhangi bir sınır kontrolü istenmiyor.
  • Almanya-Avusturya arasındaki geçişlerde gevşetilmiş sınır kontrolleri yapılırken, bu kontroller 15 Haziran’da kaldırılacak. Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve Kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.
  • Avusturya-Macaristan arasındaki geçişlere ise belirli saatlerde izin veriliyor. Hegyeshalom (Avusturya), Rajka (Slovakya) ve Tornyiszentmiklós (Slovenya) sınır kapılarından her gün 20.00-12.00’de geçiş yapılıyor.
  • Transit geçiş sırasında en kısa sürede Macaristan sınırlarının terk edilmesi istenirken, belirlenmiş rotada seyahat edilmesi zorunlu tutuluyor. Mazeret belirtilen hallerde ise belirlenmiş benzin istasyonları ve dinlenme tesislerinde durulması mümkün oluyor. Bu kurallara uymayanlara ise cezai işlem uygulanıyor. Buradaki geçişlerde de herhangi bir izin, belge ve Kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.
  • Avusturya-Slovenya arasında geçişler de açık, Türk vatandaşlarına aynı günde ülkenin terk edilmesi şartıyla transit geçiş izni veriliyor.
  • Slovenya-Hırvatistan arasında da geçişler açık, geçişlerde herhangi bir izin, belge ve Kovid-19 test sonucu istenmiyor.
  • Macaristan-Sırbistan arasında da geçişler açık ve olup belge, izin ve Kovid-19 test sonucu talep edilmiyor.
  • Transit geçiş sırasında en kısa sürede Sırbistan sınırlarının terk edilmesi istenirken, zorunlu olması halinde belirli benzin istasyonları ve dinlenme tesislerinde duraklama yapılıyor. Bu konuda sınırlarda bilgilendirici broşür dağıtılıyor.
  • Sırbistan-Bulgaristan arasında da geçişler açık bulunuyor. Fakat Bulgaristan’a girişte yolcuların transit geçiş yapılacağına, Bulgaristan’daki salgın durumuyla ilgili bilgi sahibi olunduğuna ve bütün sorumluluğun üstlenildiğine dair bir belgeyi doldurmaları gerekiyor. Yolcular bu belgeye “www.ytb.gov.tr” adresinden ulaşabilecek. Burada da yolculardan herhangi bir test sonucu talep edilmiyor. (AA, P)
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Avrupalı Türklerin Sınır Kapılarından Geçişleri Hızlanacak
    2023-06-13 13:13:05

    […] içerinde çalışması gerekiyor.” Kırbıyık, geçişlerin daha hızlı olmasının yurt dışında yaşayan Türklerin Edirne’de geçirdiği süreyi artırdığını ve kent ekonomisine katkı sağladığına […]

Son Yüklenenler