"Aşağı Saksonya"

Müslüman Mahkumlara Yönelik Hapishane Manevi Rehberlik Kursu

Almanya’da Aşağı Saksonya Şurası ile Eyalet Adalet Bakanlığı’nın girişimiyle Müslüman mahkumlara manevi rehberlik kursu başlatılıyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya genelinde yaklaşık 64.000 mahkum var. Eyaletten eyalete sayılar değişmekle birlikte ülkedeki toplam mahkumlar içerisinde yüzde 25 ila 30 arasında Müslüman mahkumun olduğu tahmin ediliyor. Aşağı Saksonya Eyaletindeki 1.000 mahkumdan yüzde 20’si ise Müslüman. Hapishanedeki mahkumlara yönelik manevi rehberlik hizmetleri, bu sayı göz önüne alındığında önem arz ediyor.

Bununla birlikte Almanya’da hapishanelerde Müslümanlara yönelik hizmet veren hapishane manevi rehberlerinin sayısı oldukça az. Genellikle imamlar ya da ilahiyat mezunu gönüllüler tarafından hapishanelerde manevi rehberlik sunuluyor. Almanya’da Müslüman mahkumların manevi rehberlik hakkı olsa da, manevi rehberlerin sayısının azlığı, bu hakkın kullanılması önünde büyük bir engel.

Aşağı Saksonya Eyaleti’nde bu durumdan hareketle Aşağı Saksonya Şurası ve Eyalet Adalet Bakanlığının işbirliğinde, Hapishane Manevi Rehberlik Meslek Eğitim Kursu başlatıldı.

“Kimseyi Geride Bırakmayacağız”

Eyalette Aşağı Saksonya Şurası ile Adalet Bakanlığı arasında 10 Aralık 2012 yılından bu yana bir anlaşma yürürlükte. Şura, bu anlaşma kapsamında eyaletteki hapishanelerde manevi rehberlik hizmetini yürütüyor. Şura Başkanı Recep Bilgen, “Kimseyi geride bırakmayacağız, ne hapishanedeki Müslüman mahkumları, ne de başka yerde başka birilerini” sözleriyle geleceğe dair bu çalışmaların çok yönlü olacağını dile getirdi. Bilgen ayrıca bu alandaki ihtiyacı vurgulayarak, gelecekte bu ihtiyacı karşılamak istediklerinin de altını çizdi.

Aşağı Saksonya Şurasının yaptığı açıklamaya göre, Hapishane Manevi Rehberlik Meslek Eğitim Kursunda işlenecek ana konulardan bir tanesi sohbet yürütme ile ilgili olacak. Aynı şekilde işlenen suçlara dair dinî temeller esas alarak, suçun dinî boyutundan hareketle mahkumların muhtemel soruları üzerinden çalışmalar gerçekleştirilecek. Eğitimin amacı ise mahkumların işledikleri suç üzerinden dinî bir bakış açısı geliştirebilmeleri ve yeni bir başlangıç yaparak yaşadıklarını değerlendirme yetisine erişmeleri. Bunun dışında kursun içerikleri arasında suç, kaygı, insan tasavvuru, kişisel gelişim ve manevi rehberlik gibi konular da var.

Mahkumlar İçin Manevi Destek

Bilgen, hapishane manevi rehberliği ile ilgili amaçları ise şu şekilde açıkladı: “Bizim manevi destek rehberlerimiz, mahkumlar için bir danışman ve psikolojik destek sağlamaları ile beraber onların tekrar sosyalleşmelerini de sağlayan kimseler. Geçtiğimiz yıllarda edindiğimiz tecrübeler, Müslüman mahkumların hapishanedeki manevi rehber programlarının kabul gördüğü ve bu alanda bir ihtiyacın olduğu yönünde.”

Meslek eğitim kursu Uelzen Cezaevi manevi rehberi ve papaz Andreas Kunze-Harper ve Hameln Cezaevi manevi rehberi papaz temsilcisi Lothar Schaefer tarafından yönetilecek. Eğitimde ayrıca Aşağı Saksonya Şurasının manevi rehberlik ile ilgili temsilcisi Dr. Nasser Al Masri, Dr. Esnaf ve Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Dr. Kathring Klausing de yer alacak. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler