"Almanya"

Cumhurbaşkanı Steinmeier: “Almanya’da da Irkçılık Öldürüyor”

ABD’de polis şiddeti sonucuyla öldürülen George Floyd’un ölümü ırkçılık ve polis şiddeti hakkında yoğun tartışmalara yol açtı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier siyahi vatandaşlarla Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue’de ülkedeki ırkçılık üzerine konuştu.

© photocosmos1 / Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, ABD’de polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan tartışmalar kapsamında aralarında eski Alman milli futbolcu Gerald Asamoah’ın da bulunduğu değişik alanlarda çalışan siyahi vatandaşlarla Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue’da ülkedeki ırkçılık üzerine konuştu.

“Irkçılığın Olduğu Yerde Demokrasi Tehlikede”

Irkçılığın her türlüsünün demokrasinin düşmanı olduğunu ifade eden Steinmeier, ırkçılığın olduğu yerde demokrasinin tehlikede olduğunu belirtti. Steinmeier, “Burada da insanlar, herhangi bir özellik onların bir azınlığa ait olduğunu gösterdiğinden, koyu tenli olduklarından, kipa taktıklarından, camide namaz kıldıklarından veya farklı göründüklerinden dolayı ayrımcılığa ve saldırıya uğruyor ve tehdit ediliyorlar.” şeklinde konuştu.

“Irkçılık Öldürüyor”

Beyaz sayaçlı ve beyaz tenli bir kişi olarak kendisinin bu tecrübeleri yaşamadığını dile getiren Steinmeier, bundan dolayı bugün yaptığı bu görüşmenin kendisi için önemli olduğunu kaydetti. Almanya’da 20 yıl önce Mozambikli 3 çocuk babası Alberto Adriano’nun Neonaziler tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Steinmeier, “Almanya’da onun ismi birçok isimden biridir sadece. Almanya’da da ırkçılık öldürüyor.” ifadesini kullandı. Steinmeier, Alman hapishanelerinde siyahilere yönelik şiddeti ve hapishanelerde aydınlatılmayan ölümlerin bulunduğunu da bilindiğini aktardı.

Almanya’daki polisin ve güvenlik güçlerinin devletin güvenilir temsilcileri olduklarına inandığını ifade eden Steinmeier, “Bu kuralın istisnaları istisna olarak kalmıştır. Polis ve güvenlik güçleri saygıyı ve desteğimizi hak ediyor.” şeklinde konuştu.

Steinmeier, ırkçılıkla mücadelede ırkçı olmamanın yeterli olmadığını, ırkçılık karşıtı olmak gerektiğini vurgulayarak, “Goerge Floyd’un ölümünden şikâyet ederek kendi ülkemizdeki ırkçılığı gizleyemeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Irkçılık ve Sosyal Adaletsizliğe Karşı Protesto

George Floyd’un ölümü bağlamında gösterilen tepkilerde Almanya’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde ırkçılık ve sosyal adaletsizlik protesto edildi.Başkent Berlin’de yaklaşık 130 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği “Parçalanamaz” adlı inisiyatifin düzenlediği gösteride, binlerce kişi ırkçılığı ve sosyal adaletsizliği protesto etmek için tarihi Brandenburg Kapısı’ndan (Brandenburger) Hermann Meydanı’na kadar insan zinciri oluşturdu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 1,5 metre sosyal mesafe ve maske takma kuralını yerine getirmeye çalışan göstericiler, üzerinde “Birlikte güçlüyüz”, “Aşırı sağa kırmızı kart”, “Irkçılık bir düşünce değil suçtur”, “Irkçılığa karşı ayağa kalk” ve “Irkçılık öldürür” yazan döviz ve pankartlar taşıdı. Hükümetin ilkim ve çevre politikasının yanı sıra göçmen politikası ve büyük şehirlerde artan kira ücretlerinin de protesto edildiği gösteride, iş ve toplumsal hayatta herkes için eşit şartların getirilmesi istendi.

Berlin polisi gösteriye 5 bin kişinin katıldığını açıklarken organizatörler bu sayının 20 bin olduğunu belirtti. Leipzig, Plauen, Chemnitz ve Hamburg kentlerinde de gösteri düzenlendiği bildirildi. (AA)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler