'İngiltere'

İngiltere Merkez Bankası ve Anglikan Kilisesi’nden Özür

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve İngiltere Anglikan Kilisesi geçmişte köle ticaretiyle ilişkili olup bünyelerinde önemli pozisyonlarda bulunmuş kişiler için özür diledi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddeti sonucu ölümünün ardından Avrupa’nın birçok yerinde başlayan ırkçılık karşıtı protestolar Avrupa’da bazı şahıs ve kurumların sömürgeci geçmişini de tekrar gündeme taşıdı.

İngiliz Merkez Bankası bir açıklama ile geçmişte bankanın yöneticilerinin köle ticaretinden kâr elde ettiğini belirterek, bu isimlere ait görsellerin artık bankanın binasında sergilenmeyeceğini bildirdi. Bankanın açıklamasında, “18. ve 19. yüzyılda köle ticaretinin İngiliz tarihinin kabul edilemez bir parçası olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur. Kurum olarak İngiltere Merkez Bankası hiçbir zaman doğrudan köle ticaretine dahil olmamıştır. Fakat bankamız, daha önceki başkanların ve yöneticilerin köle ticareti ile olan affedilemez bağlarının farkındadır. Özür diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili olarak İngiltere Anglikan Kilisesi de internet sitesinde bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Rahiplerin, kilisenin aktif üyelerinin köleliğin kaldırılması için öncü rol almış olmasına rağmen bazılarının bunu (köle ticareti) yapmış, bundan kâr elde etmiş olması utanç kaynağıdır.” ifadelerine yer verildi.

Irkçılık Karşıtları Heykelleri Hedef Aldı

Avrupa’nın birçok yerinde düzenlenen ırkçılık karşıtı protestolarda, sömürgeci ve ırkçı bazı tarihî şahsiyetlerin heykellerine yönelik saldırılar gerçekleştirildi.

İngiltere’nin batısındaki liman kenti Bristol’da ırkçılık karıştı göstericilerin, köle taciri Edward Colston’ın (1636-1721) heykelini iple çekerek devirmesinin ve denize atmasının ardından ülkenin sömürgeciliğe ve köle ticaretine dair geçmişini hatırlatan heykellerin kaldırılması bir kez daha gündeme gelmişti.

Colston’ın heykeline yapılan saldırı sonrası tüm dikkatler ırkçılık karşıtlarının ülkedeki diğer muhtemel hedeflerine çevirmiş, aktivistlerin oluşturduğu bir internet sitesinde, bu türden 60 şahsiyetin ülke sathına yayılmış heykellerinin listesi yayımlanmıştı. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler