'Araştırma: Avusturya'da Müslümanlar'

“Müslüman Genç Kadınlar Daha Çabuk Entegre Oluyor”

Uzun süreli çalışma kapsamında Avusturyalı din sosyoloğu ve ilahiyatcı Paul M. Zulehner, genç Müslüman kadınların modern rol modellerine erkeklerden daha açık olduğu sonucuna vardı.

Fotoğraf: Shutterstock, Değişiklikler: Perspektif

“Değişim” adı altında yayımlanan kitabında Avusturyalı din sosyoloğu ve ilahiyatçı Paul M. Zulehner, “1970-2020 yıllarında Avusturyalıların Hayatında Din” konulu uzun süreli araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Avusturya’da yapılan bu araştırmaya göre, Müslüman kadınların entegrasyonu Müslüman erkeklerden önemli bir farkla daha hızlı ilerliyor. Zulehner, bunun yüksek çatışma potansiyeli barındırdırdığını görüşünde: “İleri yaştaki otoriter Müslüman erkekler, otoriter olmayan genç kadınlarla yüzleşiyor.” Zulehner’in araştırmasına göre, genç Müslüman kadınlar cinsiyet rolleri ve “Batı değerleri”ni öğrenme konusunda erkeklerden daha fazla istekli.

Araştırmaya göre genel olarak, Avusturya’daki genç Müslümanlar arasında otoriterlik azalıyor. Zulehner’nin açıklamasına göre, özellikle otoriterliğe boyun eğmeye hazır olmayan genç Müslümanlar bu nedenle “daha çok otoriter erkeklerden oluşan bir toplulukla anlaşmazlık yaşıyor.” Katolik Kilisesi’ndeki genç kadınlar da da benzer durum söz konusu.

“Sessiz Kültürel Öğrenim”

Araştırmaya göre, 30 yaş altı Müslüman kadınların yüzde 43’ü “modern” cinsiyet rollerini benimsemiş durumda. Zulehner’e göre kadınlar cinsiyet rollerinde aynı yaştaki erkeklerden çok daha “modern”. Genç kadınlar ve yaşlı erkekler arasındaki mesafenin arttığı kanaatinde olan Zulehner, Avusturya’da yaşayan Müslümanların modernleşme süreci karşısında stres altında olduğunu iddia ediyor. 

Zulehner, sessiz kültürel bir öğrenimin sürdüğünü ve bunun değerleri öğretme veya başörtüsü yasağıyla değil, okul ve arkadaş çevresindeki karşılaşmalarla gerçekleştiği kanaatinde. (kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler