"GÜNDEM"

Almanya’da Müslüman Karşıtı Irkçılıkla Mücadele Haftası Başladı

Almanya'da 24 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele haftası başladı. Bu hafta düzenlenecek programlar ve aksiyonlarla ülkedeki Müslüman karşıtı ırkçılığın boyutlarına dikkat çekilmek isteniyor. Perspektif de bu hafta ırkçılık konusundaki duyarlılığı arttırmak için bir program düzenleyecek. 

25 Haziran 2020 admin
Fotoğraf: CLAIM, Laurent Hoffmann | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılar uzun süredir gündemde. Hakaret, camilere yönelik saldırılar, sözlü ve fiziki şiddet sıradanlaşırken; ırkçılığın kamuoyunda yeteri kadar yansıma bulmadığı iddia ediliyor. Şubat ayında bir aşırı sağcı tarafından düzenlenen Hanau saldırısında 9 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ülkede Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele konusunda çeşitli adımlar atıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hanau’nun ardından, “Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda var.” dedi. Bunun ardından federal düzeyde Aşırı Sağ ve Irkçılıkla Mücadele İçin Kabine Komisyonu kuruldu. Fakat bütün bunlar, Almanya’da her gün, Müslümanlara yönelik, bildirilen ya da kayıtlara geçmeyen ırkçı saldırıları engellemiyor. 

Ülkede ırkçılıkla mücadele alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, Müslüman karşıtı ırkçılığın Alman kamuoyunda yeteri kadar konu edilmediği gerçeğinden hareketle son birkaç senedir 24 Haziran ile 1 Temmuz arasındaki haftayı “Müslüman Karşıtı Irkçılıkla Mücadele Aksiyon Haftası” olarak idrak ediyor. Bu sene de koronavirüs pandemisi nedeniyle  bir hafta boyunca çeşitli çevrimiçi aksiyonlarla Müslüman karşıtı ırkçılığa dikkat çekilecek. Perspektif de düzenleyeceği çevrimiçi açık oturumla bu haftadaki aksiyonlara katılacak. “Irkçılığın Yansıma Alanı Olarak Müslüman Kadın” başlıklı programda Müslüman karşıtı ırkçılığın medyadaki etkisi, sivil toplum mücadelesinin önemi ve travmayla başa çıkma yolları ele alınacak. (Programa buradan kayıt olabilirsiniz.) 

CLAIM – İslam ve Müslüman Düşmanlığıyla Mücadele İttifakı

Almanya genelinde ırkçılıkla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının bir ittifakı olan CLAIM, 24 Haziran-1 Temmuz aksiyon haftasına dair bir açıklama yaptı: “Almanya genelinde Müslüman Karşıtı Irkçılıkla Mücadele Haftasını bu sene de, insan düşmanı düşünce ve davranış biçimleriyle mücadele etmek ve bu konudaki bilinci güçlendirmek amacıyla idrak edeceğiz. Zira ırkçılığın her türü; açık ve toleranslı bir toplumun değerlerine saldırı anlamına gelmektedir.”

Bu sene aksiyon haftasında sosyal medyada #KeinPlatzfürHass (Nefrete Yer Yok) etiketiyle ırkçı saldırı ve ayrımcılığa dikkat çekileceğini belirten CLAIM, özellikle Müslümanlara, Müslüman olarak algılanan insanlara ve Müslüman kurumlara yönelik, kayda geçirilmeyen saldırıları görünür yapmak istediklerini belirtti: “Hikayeleri paylaşmak, insanları daha fazla dayanışma ve medeni cesarete davet etmek; böylece burada nefret ve ayrımcılığa yer olmadığını göstermek istiyoruz.”

CLAIM bu kapsamda “heute wieder” (bugün yine) isimli bir çevrimiçi aksiyonla, insanları yaşadıkları ırkçı tecrübeleri bir kağıda yazıp, kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyor.

Federal Hükümetin Uyum Sorumlusu: “Çeşitliliğin Normalite Olması İçin Mücadele Etmeliyiz”

Federal Hükümetin Uyum Sorumlusu Annette Widmann-Mauz da aksiyon haftasına destek verdi. “Çeşitlilik ülkemizi güçlendirdi. Birbirimiz için ayağa kalkmalı ve birbirimize kefil olmalıyız.  Anayasamızın bizi sorumlu kıldığı birliktelik, ancak bu şekilde oluşur.” diyen Widmann-Mauz, “Mesleki fırsatlar ya da kişinin güvenliği; ten rengi, köken ya da Müslüman inancıyla ilgili bir mesele olmamalıdır. Çeşitliliğin kafamızda, günlük yaşamda, meslek hayatında ve kurumlarda gerçekten bir normalite olabilmesi için; ırkçılığı fark etmeli, onu tanımlamalı ve onunla mücadele etmeliyiz.” ifadelerinde bulundu.

Federal Hükümetin Uyum Sorumlusu Annette Widmann-Mauz

Açıklamada ayrıca Aşırı Sağ ve Irkçılıkla Mücadele İçin Kabine Komisyonu’nun sonbahara kadar somut bir tedbir paketi hazırlayacağı, bunun için de yaz aylarında göçmen organizasyonları, sivil toplum ve bilim insanlarının dinleneceği ifade edildi.

IGMG’den Afiş Aksiyonu: “Müslüman Karşıtı Irkçılık Görünür Hâle Geliyor”

Almanya çapında Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele kampanyasına İslam dinî cemaatlerinden de destek geliyor. 1 Temmuz’a kadar sürecek olan ırkçılıkla mücadele haftasında, “Nefrete yer yok” anlamına gelen #KeinPlatzfürHass etiketiyle sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapılıyor. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) de bu hafta her gün ırkçılık ve İslam düşmanlığı ile ilgili bilgilendirme çalışması yapacak. IGMG Genel Başkan Yardımcısı ve Kurumsal İletişim Başkanı Osman Yusuf, bu bağlamda yaptığı açıklamada, “Müslüman karşıtı ırkçılık gittikçe daha görünür hâle geliyor. Buna karşı koymak bizim görevimizdir.” dedi. 

IGMG Kadınlar Teşkilatı ise “Avrupa’da Başörtülü Müslüman Kadın Olmak”  başlıklı bir çevrimiçi program düzenleyecek. 1 Temmuz 2020 Çarşamba akşamı Zoom platformu üzerinden Almanya saatiyle 20.00-22.00 arasında düzenlenecek programda 6 ülkeden konuşmacılarla Avrupa’daki başörtülü kadınların yaşadıkları ayrımcılık ve ırkçılık üzerinde durulacak; farklı ülkelerdeki aktüel duruma ayna tutulacak.

Almanya’nın Dresden şehrinde, 1 Temmuz 2009’da bir ırkçının bıçaklı saldırısı sonucunda mahkeme salonunda öldürülen Marwa el-Sherbini‘nin ölüm yıldönümü, Almanya’da uzun yıllardır “Müslüman Karşıtı Irkçılıkla Mücadele Günü” olarak anılıyordu. Sivil toplum kuruluşları, bu anmayı bir günden bir haftaya çıkartarak ülkede ırkçılık konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyor. (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler