Malta Açıklarında Bekletilen Göçmenler, Avrupa Ülkelerine Dağıtılacak
Malta, ada açıklarında bekletilen 284 göçmenin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında yeniden yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Malta, ada açıklarında bekletilen 284 göçmenin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında yeniden yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi. Malta hükümetinden yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süresinde limanlarını kapatan ve bu nedenle düzensiz göç yoluyla gelip turistik gezinti teknelerinde bekletilen 284 göçmenin, Avrupa Komisyonunun koordinasyonunda, AB ülkeleri arasında dağıtılacağı belirtildi.
Açıklamada, hangi ülkelerin bu göçmenleri almaya yeşil ışık yaktığı hakkında bilgi verilmedi. İlk aşamada 204 göçmenin yeniden dağıtım sürecinin başlatıldığı, 80 göçmenin dağıtımına yönelik ise Avrupa Komisyonu gözetiminde üye ülkeler arasında siyasi taahhüt bulunduğu kaydedildi. Hükümetin, “güvenli” olarak değerlendirilen ülkelerden gelen sığınma başvurularını değerlendirme sürecini de hızlandırdığı vurgulanan açıklamada, “sığınma” statüsü alamayanların menşe ülkelere geri gönderileceği ifade edildi.
Bütün Göçmenlerin Test Sonuçları Negatif Çıktı
Malta hükümeti, düzensiz göçmenlerin gezi teknelerinde tutulması, güvenliklerinin sağlanması ve kumanyalara kadar bu operasyonun toplam maliyetinin 1,7 milyon avroyu bulduğunu açıkladı. Teknelerde tutulan göçmenlerin, Kovid-19 testlerinden de geçirildiği ve bütün göçmenlerin test sonuçlarının negatif çıktığı bildirildi. Malta, nisan ve mayısta Kovid-19 salgını gerekçesiyle limanlarını kapatmıştı. Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmak için Akdeniz’e açılan ve bu sırada kurtarılan 400’ü aşkın düzensiz göçmen, karaya çıkartılmayıp gezinti teknelerine nakledilmiş ve günlerce burada bekletilmişti.
AB’ye İltica Talebi Başvuruları Rekor Düzeyde Düştümüştü
Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO), Nisan ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan iltica başvuruları taleplerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından önceki Ocak ve Şubat’a göre yüzde 87’lik büyük bir düşüş yaşandığını bildirmişti. Malta merkezli EASO’nun yayımladığı özel rapora göre, AB ülkelerine Nisan’’da 8 bin 730 iltica talebi geldiği belirtilirken, bunun Kovid-19’dan önceki Ocak ve Şubat’a nazaran yüzde 87lik “muazzam” bir düşüşe denk geldiği ifade edilmişti.
EASO’nun seyahat kısıtlamalarına yönelik önlemlerin gevşetilmesiyle iltica başvurularının da yavaşça artmasını beklediği de raporda yer almıştı. EASO, Mayıs ayındaki açıklamasına da atıfta bulunarak, AB ülkelerinin orta vadede iltica başvurularındaki artışa hazır olması gerektiğini belirtmişti.
EASO raporunda, küresel düzeyde iki karşıt etki üzerinde çalışılması gerektiği ifade edilerek, bunlardan birinin; pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntılar, gıda güvensizliği ve toplumsal huzursuzlukların yer değiştirmelerle sonuçlanabilecek olması ve diğerinin de salgın tedbirleri sebebiyle göç harekelerinin kısıtlanması olduğu kaydedilmişti. (AA, P)