'uygurlar'

“Çin İnsan Hakları İhlallerinden Sorumlu Tutulmalı”

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerinin maruz kaldığı insan hakları ihlallerinin sorumlusu olarak gördükleri Çin'e karşı yaptırımların geçiştirilmemesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

BBC’ye açıklamada bulunan Dominic Raab, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerinin ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karışıya kaldığına dikkati çekti. Raab, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinden Çin’in sorumlu olduğunu, sorumlulara karşı yaptırımların geçiştirilmemesi gerektiğini ve müttefikleriyle ortak hareket edeceklerini kaydetti.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Müslümanlara uygulanan zorla doğum kontrol yöntemlerine ve geniş çaplı zulüm politikalarına ilişkin raporların uzun zamandır görülmeyen bir şeyi anımsattığını ifade eden Raab, yaşananları “korkunç ve iğrenç” olarak niteledi.

Uygurlar Kamplarda Tututluyor

Çin’de son yıllardaki Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun “yeniden eğitim kampları” şeklinde tanımladığı yerlerde Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Kısa süre önce de Çin’in, Sincan’da Uygur nüfusunu azaltmak için kadınlara zorla doğum kontrol yöntemleri uygulattığı, uymayanları ise “yeniden eğitim merkezi” adı altındaki kamplara göndermekle tehdit ettiği iddia edilmişti.

Çin ve İngiltere Arasında Hong Kong Krizi

İngiltere’nin, Çin’in yeni güvenlik yasasına tepki olarak eski sömürgesi Hong Kong sakinlerine İngiliz vatandaşlığı vereceğini açıklaması nedeniyle iki ülke arasında bir süredir diplomatik kriz yaşanıyor.

Çin Parlamentosu’nun uluslararası tepkilere rağmen 30 Haziran’da kabul ettiği yasa, Çin merkezi hükûmetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi için Hong Kong yerel meclisinin onayı ise gerekmiyor.

Başbakan Boris Johnson, Hong Kong’da uygulanacak yeni güvenlik yasasının, Çin-İngiltere Ortak Deklarasyonuna aykırı olduğunu, yasanın Hong Kong’un yüksek düzey özerkliğini ihlal ettiğini kaydetmişti. Johnson, Çin’in, Ulusal Güvenlik Yasası’nı uygulamakta ısrarcı olması durumunda yaklaşık 3 milyon Hong Kongluya çalışma vizesi verebileceklerini duyurmuştu. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler