"Almanya"

Genç ve Eğitimli Müslümanların Sosyal Angajmanı Yüksek

Almanya’daki Karlsruhe Eğitim Üniversitesi İslam İlahiyat ve Din Eğitimi Enstitüsü ve Berlin’deki SINUS Enstitüsü, eğitimli genç Müslümanların sosyal faaliyetlerde nasıl ve neden yer aldığını araştırdı. Araştırmada Müslüman gençlerin sosyal sorumluluğa çok önem verdikleri tespit edildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

“Almanya’da Genç ve Eğitimli Müslümanların Sosyal Angajmana Hazır Olma Durumları” (alm. Engagementbereitschaft junger bildungsnaher Muslim*innen in Deutschland) başlıklı araştırma 8 Temmuz 2020 tarihinde yayınlandı. Ülkede yaşayan eğitimli Müslüman gençlerin ve genç yetişkinlerin sosyal sorumluluğa önem verdiklerini ortaya koyan çalışmada 14 ile 34 yaş arasında yaklaşık 700 kişiyle anket yapıldı. Yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 61’inin sosyal faaliyetlerde bulunduğu ve çoğu zaman bu faaliyetlerde gönüllü olarak yer aldığı tespit edildi. Ankete katılanların yüzde 20’sinden fazlası gelecekte sosyal faaliyetlere katılmak isterken, yüzde 11’i ise topluma hizmet eden çalışmalarda geçmişte yer aldılar.

“Dindarlığın Olumlu Sosyal Etkisinin Bir İşareti”

Araştırmanın sonuçları hakkında İslam İlahiyat ve Din Eğitimi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İmran Schröter, “Genç eğitimli Müslümanların sosyal alanda angaje olmak istemelerini, dindarlığın olumlu sosyal etkisinin bir işareti olarak görüyoruz. Çünkü sosyal angajman toplumsal katılıma yol açabilir.” değerlendirmesinde bulundu. Schröter, “Müslüman gençler arasında sosyal angajman potansiyeli çok yüksek ve bunun arkasında genelde diğerkâmlık gibi bir motivasyon var.” ifadesini kullandı. Araştırma, aynı zamanda cami cemiyetlerinde de sosyal angajman alanları olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların çoğu, dini bir kurumda, sosyal alanda, okul dışı gençlik faaliyetlerinde ve/veya yetişkinler için eğitim çalışmalarında aktif olduklarını belirtiyor.

Araştırmaya göre, Müslüman gençlerin sosyal angajmanında en önemli üç motivasyon ise şöyle sıralanıyor:
• İyi bir şey yapmak istemek (yüzde 88)
• Dini inanç (yüzde 81)
• Toplumu küçük ölçekte şekillendirmeye yardımcı olmak (yüzde 79)

“Cami Cemaatleri Dikkate Alınmalı”

“Diğer dini topluluklarda olduğu gibi Müslümanlar da kendi dini inançlarından dolayı angaje olma motivasyonuna sahipler. Toplum olarak bu angajmandan faydalanabiliriz.” çağrısında bulunan Schröter, bu bağlamda Almanya’da Müslüman nüfusun arttığına da dikkat çekti. Schröter özellikle genç ve eğitimli Müslümanların, Alman toplumunda Müslümanların katılımının daha da gelişmesi için son derece önemli olduğunu vurguladı. Erkeklerden çok kadınların araştırmaya dahil olmak istemesine dikkat çeken Schröter, Müslüman kadınların sosyal sorumluluk projelerinde önemli bir hedef grubu oluşturduklarını kaydetti. Sonuç olarak, cami cemaatlerindeki potansiyelin altını çizen Schröter, “Araştırmaya göre, sivil toplumdaki angajman için cami cemaatleri dikkate alınmalı, oradaki potansiyel değerlendirilmeli.” (ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler