'Cami Saldırıları'

Lyon’da Camilere Kundaklama: Esselam Camii Saldırıya Uğradı

Geçtiğimiz günlerde Lyon yakınlarındaki Omar Camii kundaklanmış ve bu durum Fransa Müslümanlarını alarma geçirmişti. Bu gece ise yine Lyon’da bulunan Essalam Camii hedef alındı.

13 Ağustos 2020 admin
Fotoğraf: 12 Ağustos'u 13'e bağlayan gece kundaklama girişimine maruz kalan Lyon'daki Esselam Camii

Lyon’un ikinci bölgesinde yer alan Essalam Camii’ne 12 Ağustos gecesi kimliği belirsiz kişiler kundaklama girişiminde bulundu. Yangın, caminin kapısına ve giriş kısmına büyük zarar verdi. Lyon Büyük Camii müftüsü Kamel Kabtane, konuyla alakalı Twitter’da “Perrache’taki cami bu gece kundaklama girişimine maruz kaldı. Gece suçluları yine iş başında. Bu ne zamana kadar böyle devam edecek?” şeklinde açıklama yaptı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise, “Lyon’da bu hafta ikincisi gerçekleşen Essalam Camii’ne yönelik yangın teşebbüsünü kınıyorum. Müslüman karşıtı, Yahudi karşıtı, Hristiyan karşıtı eylemler, aptalca ve nefret dolu eylemlerdir ve Fransa’ya ait olan (değerlere) aykırıdır. Din özgürlüğünü koruyacağım.” dedi.

Omar Camii’ne Kundaklama Girişimi

Bir haftadan kısa bir süre önce Bron’daki Omar Camii yanmıştı. 6 Ağustos gecesi bu cami kundaklanmış ve medyada yankı uyandırmıştı. Buna karşı tepkilerini göstermek için Bron vatandaşları 8 Ağustos tarihinde caminin önünde toplandı. Lyon Büyük Camii Müftüsü Kamel Kabtane, bir Müslüman olarak kendini Fransa’da artık güvende hissetmediğini belirtti. Rhônes-Alpes Bölgesel İslam Konseyi Başkanı Cengiz Kalaycı, bu tür olayların geçtiğimiz aylardan beri tekrarlandığını ve bu duruma dur demek için toplandıklarını ifade etti. Fransa’da 1979’da kurulan Omar Camii ilk kez saldırıya uğradı.

Aynı bölgede ikinci bir yangının çıkması, bölge halkını ve özellikle Müslümanları tedirgin ediyor. (P, gt)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler