"AFRİKA"

Mülteciler Ve Yerli Halk Arasındaki Su Kavgası Kanlı Bitti

Uganda’da Güney Sudanlı mülteciler ile yerli halk arasında çıkan kavgada 10 mültecinin yaşamını yitirdiği, 10’unun ise kayıp olduğu belirtildi.

16 Eylül 2020 admin
Fotoğraf @ AA

Geçtiğimiz hafta 11 Eylül cuma günü gerçekleşen olayla ilgili olarak, olayın Arua şehri yakınındaki Rhino Mülteci Kampı’nda ve su yüzünden çıkan tartışma neticesinde yaşandığını bildirdi. Yerli halktan bir çobanın mültecilerin saldırısına uğradığı haberi üzerine çevrede bulunan yerli halkın olaya dahil olması ile kavganın büyüdüğü açıklandı.

Yerli halkın mültecilere ait 15 evi yaktığı, 26’sının ise büyük ölçüde tahrip ettiği belirtilirken, aralarında genç bir kız çocuğu ile 25 yaşındaki bir kadın ve bebeğin de yer aldığı 10 Güney Sudan’lı mültecinin öldürüldüğü, 10’unun ise kayıp olduğu bildirildi.

Bununla birlikte kavga sonrasında çok sayıda mültecinin öldürülme korkusuyla kampı terk ettikleri bildirildi. Görevlilerin ise kaçan veya kayıp durumdaki mültecileri bulmaya yönelik çalışma başlattıkları açıklandı. Batı Nil Bölgesi Polis Sözcüsü Josephine Angucia, ölümlerle ilgili olarak şimdiye kadar 28 şüphelinin tutuklandığını duyurdu.

Doğal Kaynakların Paylaşımı Çatışma Nedeni

Mülteci hakları savunucuları dünyanın tüm dikkatini Kovid-19 salgınına vermeye devam ettiği bu günlerde, birbirlerini doğal kaynakların kullanımı konusunda rakip olarak gören mülteciler ve ev sahibi yerli halk arasındaki gerilimlerin artmaya devam edeceğini savunuyor.

Daha önce sığınmacılar ve yerli halk arasında bu tür bir şiddet olayına şahit olmadıklarını belirten Danimarka Mülteci Konseyi Uganda Direktörü Jean-Christophe Saint-Esteben de doğal kaynakların kullanımı konusunda ülkenin kuzeyinde son zamanlarda artan çatışmalara işaret etti. Saint-Esteben “Rhino kampındaki sığınmacıların Kovid-19 salgını başladığından beri kendilerini daha az güvende hissettiklerinden şikayetçi olduklarını biliyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Uganda temsilcisi Joel Boutroue ise, kaynakların yetersiz olduğu bir bölgede bu tip olayların yaşanmasının endişe verici olduğunu kaydetti. Boutroue, Ugandalıların ve sığınmacıların yan yana yaşadığı kırsal bölgelerde bu tür orantısız şiddet içeren tepkilerin huzurlu bir birlikte yaşama bir tehdit içerdiğini belirtti.

Uganda Afrika’nın En Geniş Mülteci Nüfusunu Barındırıyor

Çoğu 2013 ve 2016 yıllarındaki iç savaş dolayısıyla yerlerinden edilen Güney Sudanlıların sığındığı Rhino Mülteci Kampı, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’ne göre Uganda’nın dördüncü en büyük mülteci yerleşim yeri olarak biliniyor. Ağustos 2017 verilerine göre kampta toplam 102 bin Güney Sudanlı mülteci bulunuyor. Uganda Afrika’nın en geniş mülteci nüfusuna sahip ülkesi olarak biliniyor.

Çoğu Güney Sudanlı olmak üzere toplam 1.4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Uganda’da son yıllarda toprak, yakacak odun ve su gibi kaynakların kullanımı nedeniyle mülteci ve yerli halk arasında ciddi gerginlikler yaşanıyor. Bazı uluslararası örgütler ülkenin kuzey ve kuzeybatı kesimlerindeki gerginliklerin ele alınmazsa geniş çaplı bir çatışmaya yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler