'Almanya'

Müslüman ve İslam Düşmanlığına Karşı “Yetkinlik Ağı” Görevine Başlıyor

Geçen yıl Müslümanlara ve camilere 871 saldırı kaydedildi. Ocak ayında kurulan İslam ve Müslüman karşıtlığı yetkinlik ağı (Alm. Kompetenzwerk) artan Müslüman karşıtlığına dikkat çekmek istiyor.

© Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Hanau ve Halle’de kentlerindeki terör olayları, on farklı eyalette camilere planlanan baskınlar, Müslümanlara ve Müslüman kurumlara yönelik saldırılar ve son olarak günlük yaşamda karşılaşılan ayrımcılık, ülkede Müslüman karşıtı ırkçılığın gündelik hayatın bir parçası hâline geldiğini gösteriyor. Ocak ayında kurulan İslam ve Müslüman karşıtlığı yetkinlik ağı (Alm. Kompetenzwerk) 17 Eylül Perşembe günü ilk kez kamuoyuna tanıtıldı.

Kompetenzwerk’in amacı, İslam ve Müslüman karşıtı düşmanlık ve Müslüman karşıtı ırkçılık alanındaki uzmanlıkları bir araya getirerek geliştirmek ve elde edilen verilerin eğitim, siyaset, yönetim ve sivil toplumun tasarrufuna sunulması olarak açıklandı.

Oluşum Almanya’da faaliyet gösteren İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifak CLAIM (Alm. Allianz gegen Islam – und Muslimfeindlichkeit); Almanya Protestan Gençler Çalışma Ortaklığı Derneği (Alm. Arbeitsgemeinschaft der Evangelischen Jugend -aej) ve Avrupa ve Doğu Kültürü Merkezi (ZEOK) adlı üç farklı derneğin ortak bir girişimi olarak hayata geçirildi.

Kompetenzwerk’in çalışma alanı eğitim, veri toplama, danışmanlık ve stratejik iletişim gibi temel konuları ve bilhassa Müslüman sivil toplumun güçlendirilmesi hedefini kapsıyor.

İslam Karşıtı Tutumların Tespiti Hedefleniyor

Kompetenzwerk aynı zamanda ülkedeki İslam ve Müslüman karşıtlığına dair bilimsel saha çalışmaları da yapacak. Buna göre, eki ayında Müslüman karşıtı saldırılar ve ayrımcılıktan etkilenenlere yönelik danışmanlık konularının ele alındığı ilk kısa çalışma yayımlanacak. Önümüzdeki yıl ise, gençler arasında İslam karşıtı tutumların yayılmasını konu alan bir araştırma yapılacak. Kompetenzwerk’in çalışmaları önümüzdeki beş yıl için finanse edilecek.

Müslüman Düşmanlığıyla Topyekun Mücadele

CLAIM’den Nina Mühe, “Yaygın Müslüman karşıtı tutumlar göz önünde bulundurulduğunda, Almanya’daki Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele adına İslam ve Müslüman karşıtı tutumlar için bir yeterlilik ağının teşvik edilmesi önemli bir adımdır” yorumunu yaptı.

Almanya Protestan Gençlik Çalışma Ortaklığı Dernegi’nden Onna Buchholt V. ise Müslüman karşıtı ırkçılık ve Müslüman ve İslam düşmanlığına karşı sadece mağdurların ve onlara ait örgütlerin değil, aynı zamanda çoğunluk toplumunun temsilcilerinin de net bir duruş sergilemeleri ve kendi toplulukları içinde bu konuda duyarlılık oluşturmaları gerektiğini dile getirdi. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler