Müslüman Doktor Tokalaşmadığı İçin Vatandaşlığa Alınmadı
Almanya’da Lübnanlı bir doktor, yabancılar dairesindeki kadın çalışanla tokalaşmadığı için Alman vatandaşlığına kabul edilmedi.
Almanya’da Lübnanlı bir doktorun vatandaşlık başvurusu, yabancılar dairesindeki kadın çalışanla tokalaşmadığı için reddedildi. Kırk yaşındaki Lübnan asıllı doktor, 2002 yılında Almanya’ya geldi ve burada tıp fakültesini bitirdi. Halihazırda bölüm şefi olarak görev yapan doktor, 2012 yılında Alman vatandaşlığına geçiş için başvuruda bulundu. Vatandaşlık sınavını tam puanla geçen doktor, son aşamada gereken resmi vatandaşlığa geçiş belgesi almak için 2015 yılında yabancılar dairesine gitti. İnancından ötürü buradaki kadın çalışanla tokalaşmayı reddettiği için görevli, kendisine vatandaşlık belgesini vermeyi reddetti.
Olayın mahkemeye taşıması üzerine Stuttgart İdari Mahkemesi, doktorun aleyhine karar verdi. Sonrasında bir üst mahkeme olan Baden-Württemberg Eyaleti İdari Mahkemesi de doktorun tokalaşmayarak vatandaşlığı hak etmediğini ve anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı geldiğini savundu.
Lübnanlı doktor bundan böyle kadın ya da erkek kimseyle tokalaşmayacağını belirtse de mahkeme, tokalaşmanın kadim ve zamansız bir eylem olduğunu vurgulayıp tokalaşmanın koranavirüse rağmen kaybolmayacağının altını çizdi. Ayrıca mahkemeye göre tokalaşmanın resmi makamlarda ve antlaşmalarda da önemi büyük.
Alman vatandaşı olmak isteyen doktorun aleyhine karar veren hakimin en dikkat çeken gerekçesi ise, doktorun cinsiyetten ötürü tokalaşmamasının altında aşırı dinci bir ideolojiyi topluma kabul ettirme çabası yattığı iddiası. Mahkeme, doktorun itirazını kabul etmemiş olsa da istinaf talebine olumlu cevap verdi. Bu hukuki sürecin nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu. (eby)